Езикът На Мари

В кои държави се говори езикът Мари?

Езикът Мари се говори предимно в Русия, въпреки че има някои говорители в Естония и Украйна. Той е официален език в Република Марий Ел, федерален субект на Русия.

Каква е историята на езика Мари?

Марийският език е член на уралското езиково семейство и е майчин език на около 450 000 души в Марий Ел, република в рамките на Руската федерация. Говори се от народа Марий, които са потомци на древно угро-финско население, което започва да мигрира в района от Централна и Северна Европа около 3000 г.пр. н. е. Най-ранните писмени сведения за марийския език се появяват през 1243 г., когато великият княз Георги Всеволодович от Владимир основава селището Юриев (сега известно като Ярославъл). Езикът има два отделни диалекта – хил Мари и Медоу Мари-които се различават по отношение на произношение, граматика и лексика. През цялата си история Марийският език е заимствал думи от други езици като татарски, руски и немски. През 19 век езикът започва да се пише на кирилица, а по време на съветския период активно се популяризира като литературен език и се използва в образованието и официалните документи. През последните години се полагат усилия за съживяване на езика, особено чрез използването на цифрови технологии.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за езика Мари?

1. Марио Салазар-той е двуезичен Марийски говорител и лингвист от Сан Лукас Киавини в Оахака, Мексико. Той е признат за работата си по изследване, документиране и съживяване на марийския език.
2. Хебер Освалдо Хонорио Сантяго-той е преподавател и преводач на езика Мари от Гереро, Мексико. Той е основател на езиковата школа Мари в Атояк де Алварес.
3. Дон Бенито Гарсí Сáмано – той е учител по език Мари и директор на Центъра за междукултурно обучение в Гереро, Мексико. Неговата работа е инструмент за разработване на първата учебна програма на езика Мари, насочена към учениците от началното училище.
4. Сé САР а. Варó-той е антрополог, който е свършил важна работа в изследването и документирането на езика Мари. През 2009 г.той публикува първата книга за граматиката на Мари, Грамá Мари: принципиос и усо дел идиома, с Националния институт по Лингвас Инí.
5. Ювентина Валенцуела-тя е преподавател от Гереро, Мексико. Тя е директор и съосновател на двуезичния образователен център “Уримарейе” (“мястото на светлината”), който служи като център за възстановяване на езика Мари за деца в Гереро, Мексико.

Каква е структурата на езика Мари?

Марийският език е уралски език, говорен от народа Марий, който живее в Република Марий Ел на Русия и части от съседни региони. Той има три основни диалекта: ливада, хълм и планина. Синтаксисът му е предимно аглутинативен, с някои инфлекционни елементи. Думите се формират чрез комбиниране на корен и наставки, което му придава богата и сложна морфология. Марийският език също използва редупликация за акцентиране и за формиране на думи с множество значения. Има и глагол-последна дума, което означава, че субектът, обектът и глаголът се появяват в края на изречението.

Как да научим езика Мари по най-правилния начин?

1. Купете ръководство за езиково обучение, което се фокусира върху езика на Мари, като курса на Рутлидж по модерен език на Мари от Кенет е.Крофт.
2. Намерете носител на езика Мари, с когото можете да се упражнявате да говорите.
3. Посетете езиков клас или курс по Мари, предлаган във вашия район.
4. Използвайте онлайн ресурси, за да практикувате езиковите си умения, като например уебсайтове, аудио и видео записи и интерактивни езикови приложения.
5. Запознайте се с културните обичаи и традиции на марийците, за да обогатите допълнително езиковото си обучение.
6. Слушайте музика на Мари и гледайте филми на мари, за да свикнете с начина, по който звучи езикът.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir