За Езика Идиш

В кои страни се говори на идиш?

Идиш се говори предимно в еврейските общности в САЩ, Израел, Русия, Беларус, Украйна, Полша и Унгария. Говори се и от по-малък брой евреи във Франция, Аржентина, Австралия, Южна Африка, Канада и други страни.

Каква е историята на езика Идиш?

Идиш е език, който има своите корени в средно-висок немски и се говори по целия свят от Ашкеназки евреи. Той служи като основен език на Ашкеназките евреи от създаването си през 9 век, когато еврейските общности процъфтяват в днешна Германия и северна Франция. Той е смесица от няколко езика, включително иврит и арамейски, както и славянски, романски и средно-високи немски диалекти.
Идишът става популярен сред европейските евреи около 12 век, когато започва да се използва като предимно говорим език, а не като традиционна писмена форма. Това се дължи на местоположението на еврейското население, което често е географски отделено един от друг и по този начин развива различни диалекти с течение на времето. През 15-ти и 16-ти век, Идиш се разпространява широко в цяла Европа, превръщайки се в лингва франка сред европейските евреи.
Идишът също е силно повлиян от местните езици, където са живели евреите, така че различни диалекти са се развили в Европа, Африка и Северна и Южна Америка. Въпреки вътрешните различия, диалектите на идиш споделят обща граматика, синтаксис и стандартен речник, като някои диалекти са по-силно повлияни от иврит, а други от по-скоро срещани езици.
През 19-ти век литературата на идиш процъфтява и много книги и списания са публикувани на езика. Въпреки това, възходът на антисемитизма, изселването на много евреи след Втората световна война и приемането на английския като доминиращ език в Съединените щати доведе до спад на идиш като говорим език. Днес все още има милиони говорещи Идиш по целия свят, най-вече в Северна Америка и Израел, въпреки че езикът вече не е толкова широко използван, колкото някога.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за езика Идиш?

1. Елиезер Бен-Йехуда (1858-1922): на Бен-Йехуда се приписва възраждането на еврейския език, което той прави, като въвежда много думи на идиш в иврит. Той е и първият, който съставя изчерпателен речник на съвременния иврит и пише статии и книги за езика.
2. Шолем Алейхем (1859-1916): Алейхем е известен Идиш писател, който пише за живота на евреите в Източна Европа. Неговите творби, включително Млекарят Тевие, помагат за популяризирането и разпространението на идиш по целия свят.
3. Хаим клас (1910-1982): клас е признат Идиш романист и поет. Неговите творби, които описват борбите на еврейския живот, се считат за една от най-добрите в литературата на идиш.
4. Макс Вайнрайх (1894-1969): лингвист, професор и основател и директор на Института за еврейски изследвания УИВО във Вилнюс, Литва, Вайнрайх посвещава живота си на изучаването и популяризирането на идиш.
5. Ицик Ясер (1900-1969): Ясер е поет на идиш и един от най-великите писатели на 20-ти век. Той има голямо влияние върху съживяването и модернизирането на езика.

Каква е структурата на езика Идиш?

Структурата на идиш е почти идентична с тази на немския. Състои се от думи, фрази и изречения, изградени с подлог-глагол-обектен ред. Идишът има тенденция да бъде по-кратък от немския, като използва по-малко членове, предлози и подчинени съюзи. Идиш няма същата система от спрежения на глаголи като немския, а някои глаголни времена са различни от тези в немския. Идиш също има няколко допълнителни частици и други елементи, които не се срещат в немски.

Как да научите езика на идиш по най-правилния начин?

Най-добрият начин да научите Идиш е като се потопите в езика. Това означава слушане на разговори на идиш, четене на книги и вестници на идиш и гледане на идиш филми и телевизионни предавания. Можете също така да вземете курс по Идиш в местен обществен център, университет или онлайн. Уверете се, че го говорите с носители на езика, за да ви помогне да свикнете с произношението и граматиката. И накрая, поддържайте идиш-английски речник и таблици с глаголи под ръка, за да ви помогне с всички въпроси, които може да имате.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir