За Езика Телугу

В кои държави се говори телугу?

Телугу се говори главно в Индия, където е официален език в Щатите Андхра Прадеш, Телангана и янам. Говори се също от значителни малцинствени общности в съседните щати Карнатака, Тамил Наду, Махаращра, Чхатисгарх и Одиша и се говори от мнозинството в щата Пудучери, който е съюзна територия на Индия.

Каква е историята на езика телугу?

Езикът телугу за първи път се появява в литературните произведения на санскрит през 10 век и оттогава се развива от Стария телугу, до средния телугу и след това до съвременния телугу език. Най-ранните известни надписи в телугу датират от 5-ти век и са открити в пещерите Асрама в района Анантапур в Андра Прадеш. Езикът се използва за юридически и търговски записи през този период.
През Средновековието телугу е силно повлиян както от санскрит, така и от пракрит, а поетите от периода пишат за любовта си към езика. Примери за тези творби включват Махабхаратам на Нанайя, Басава Пуранам на Палкурики Сомана и Рукмангада Чаритра на тикана.
През 17-ти и 18-ти век литературата на телугу процъфтява, като писатели като Бхими Редди, Пингали Сурана, Атукури Молла, Чиннаясури, Паравасту Чиннайя Сори и Кандукури Вересалингам Пантулу правят важен принос към езика и неговата литература. През 1875 г. Мадрасският университет започва да преподава телугу литература, което го прави първият индийски университет, който прави това.
Днес телугу е най-говоримият Дравидски език и е един от официалните езици в Индия. Той се използва широко в щата Андра Прадеш, а също и в граничните райони Карнатака, Тамил Наду и Ориса, както и в някои части на Махаращра, Чхатисгарх и Джаркханд.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за езика телугу?

1. Вемана е известен телугу поет, мистик и философ. Той е най-известен със своите съдържателни и проницателни поеми, които отразяват ученията на Адвайта Веданта. Той има значителен принос в културата и литературата на телугу.
2. Нанайя е санскритски учен, граматик и автор, живял през 11 век. Той е смятан за бащата на телугу литературата, тъй като се смята, че е написал най-ранните примери за телугу литература.
3. Тиккана Сомаяджи: Тиккана Сомаяджи е телугу поет и коментатор от 14-ти век. Той пише Махабхарата на телугу, което е известно като Тиккана Махабхаратаму. Той също така пише коментари върху Бхагавад Гита, Бхагавата Пурана и Упанишадите.
4. Аннамачаря е вдъхновяващ поет и светец, живял през 15 век. Той композира над 32 000 песни в чест на Бог Венкатешвара в Тирупати, които са известни като Шри Аннамачария Санкиртани. Тези песни все още се пеят в храмовете в Южна Индия.
5. Чарлз Филип Браун е британски Индолог и филолог, който е работил в областта на телугу. Той съставя първия телугу-английски речник и превежда няколко класически произведения от санскрит на телугу. Неговият безценен принос към езика и литературата на телугу се помни и днес.

Каква е структурата на езика телугу?

Телугу е аглутинативен език, което означава, че думите се образуват чрез добавяне на наставки към основна или коренна форма. Например, думата за ” куче “е” кукка”, а думата за” кучета “е ” куккала”.”Структура мъдър, телугу има ВСО (глагол-субект-обект) словоред, и използва пол и случай разграничение. Той има три основни случая: директен, наклонен и локативен. В допълнение, той има четири спрежения на глаголи и сложна система от почести.

Как да научите езика телугу по най-правилния начин?

1. Вземете телугу езиков курс: има редица онлайн и лично курсове, които да ви помогнат да научите телугу. Запишете се в един, за да получите цялостно Въведение в езика, което ще ви създаде за успех.
2. Изследвайте разговорно телугу: за да се научите да говорите свободно телугу, е важно да разберете как функционира езикът в разговорен контекст. Започнете, като слушате местните телугу говорители и се упражнявайте да повтаряте фрази след тях.
3. Използвайте ресурси, за да практикувате граматика: след като имате основно ниво на разговорно телугу, започнете да търсите в по-сложните аспекти на езика, като глаголни времена и структура на изреченията. Четенето на книги, вестници и статии на телугу е чудесен начин да практикувате граматическите си умения.
4. Използвайте онлайн ресурси: много уебсайтове предлагат учебни дейности и информация за езика и културата на телугу. Проверете езиковите форуми на телугу, за да се срещнете с други обучаеми, да намерите партньори за обучение и да задавате въпроси.
5. Потопете се в културата: най-добрият начин да научите всеки език е да се потопите в културата. Слушайте музика на телугу, гледайте филми, посещавайте събития и фестивали и се сприятелявайте с говорители на телугу, за да овладеете езика.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir