За Езика Хинди

В кои страни се говори на хинди език?

Хинди се говори главно в Индия и Непал, но се говори и в други страни, включително Бангладеш, Гвиана, Мавриций, Пакистан, Тринидад и Тобаго, Суринам, Уганда, Обединените арабски емирства, Великобритания, САЩ и Йемен.

Каква е историята на хинди език?

Хинди има своите корени в санскритския език на древна Индия, който се развива във ведическия период (около 1500 – 500 г. пр.н. е.). Хинди е част от Индо-Арийското езиково семейство и е един от официалните езици в Индия.
През 14 век персийското влияние е значително в северните части на Индия и води до развитието на диалекта Хариболи, който е предшественик на съвременния хинди. През 16 век Моголската империя разпространява влиянието си в цяла Индия и това води до разпространението на езика урду, произхождащ от арабски и персийски, който се смесва с местния диалект Хариболи. Този смесен език е бил използван за литературни и административни цели и е известен като хиндустани, който се счита за предшественик на урду и хинди.
Британският Радж допринася за по-нататъшното развитие на хинди. Индуистките текстове са преведени на писмеността деванагари, писменост, която се използва и до днес. По време на управлението си британците насърчават използването на английски език, така че много хора приемат английския като предпочитан език. Въпреки това училищата, преподавани в писмеността деванагари, насърчават използването на хинди.
През 1949 г.са признати две различни разновидности на хиндустани: хинди, написан на деванагари и урду, написан на персийско-арабска азбука. Оттогава хинди е нараснал в популярност и сега е най-широко разпространеният език в Индия.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за хинди език?

1. Амир Хусро: великият суфистки поет и музикант, който пише на персийски, арабски и хинди, е кредитиран за създаването на отличителния стил на индийската класическа музика, известен като кауали. Той също така популяризира използването на езика хиндустани, който комбинира елементи от санскрит и персийски.
2. Субхадра Кумари Чаухан: тя често е наричана “Славеят на Индия” заради известната си поема “Джанси Ки Рани”, която служи като вдъхновение за съвременната индийска жена.
3. Хазари Прасад Дуиведи: той е бил плодовит писател, учен и критик, който е писал много за хинди литературата. Той също така е кредитиран за популяризирането на литературното движение чаяуади, което се стреми да развие отделен хинди литературен стил.
4. Махадеви Верма: известна поетеса, тя е един от пионерите на движението Чаяуади. Тя е известна със своята феминистка поезия и нейните творби са форма на протест срещу православните ценности.
5. Премчанд: той е смятан за най-великия индийски романист и писател на кратки разкази. Романите му дават представа за живота в Индия преди независимостта, а произведенията му все още са широко четени и оценени.

Каква е структурата на хинди език?

Структурата на хинди език се основава на Сов (субект-обект-глагол) ред. Той също така използва сценария на деванагари за писане. Хинди е стрес-времеви език с богата морфология, която включва наставки, представки и смесване. Съществуват и конюгации въз основа на пола и броя.

Как да научите езика на хинди по най-правилния начин?

1. Гледайте хинди филми със субтитри. Гледането на хинди филми е чудесен начин да се запознаете с езика и културата, както и да научите нови думи и изрази. Намерете филм, който е интересен за вас, сложете субтитрите и започнете да учите.
2. Слушайте подкасти и радио. Слушането е важна част от изучаването на всеки език. Слушайте подкасти, индийски радио програми и музика, за да се запознаете със звуците на хинди.
3. Упражнявай се да пишеш. Писането е чудесен начин да практикувате граматиката и правописа си. Уверете се, че пишете както на деванагари, така и на латиница.
4. Вземете клас или използвайте онлайн урок. Като клас или с помощта на онлайн урок може да ви помогне да получите въведение в основите на хинди граматика и лексика.
5. Използвайте мобилно приложение или игра. Има много мобилни приложения и игри, които ще ви помогнат да научите хинди по забавен и интерактивен начин.
6. Съсредоточете се върху разговора. След като имате добро разбиране на основите, най-добрият начин да подобрите своя хинди е да го практикувате. Намерете езиков партньор, говорете с местните жители, когато посещавате Индия, или се присъединете към онлайн общност, говореща хинди.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir