За Есперанто

В кои страни се говори Есперанто?

Есперанто не е официално признат език в нито една страна. Смята се, че приблизително 2 милиона души по света могат да говорят есперанто, така че Есперанто се говори в много страни по света. Най – широко се говори в страни като Германия, Япония, Полша, Бразилия и Китай.

Каква е историята на Есперанто?

Есперанто е международен език, създаден в края на 19 век от полския офталмолог л.л. Заменхоф. Неговата цел е да създаде език, който да бъде широко използван мост между култури, езици и националности. Той избира езиково прост език, който смята, че ще бъде по-лесен за научаване от съществуващите езици.
Заменхоф публикува първата книга за своя език, “Уна Либро” (“първа книга”), на 26 юли 1887 г.под псевдонима Д-р Есперанто (означаващ “този, който се надява”). Есперанто се разпространява бързо и в началото на века се превръща в международно движение. По това време много сериозни и научени произведения са написани на езика. Първият международен конгрес се провежда през 1905 г.във Франция.
През 1908 г.е основана Световната Есперантска асоциация (ЕЕА) с цел да популяризира езика и да съдейства за международното разбирателство. В началото на 20 век няколко страни приемат Есперанто за свой официален спомагателен език и се създават няколко нови общества по целия свят.
Втората световна война оказва натиск върху развитието на есперанто, но той не умира. През 1954 г.Уеа приема Булонската декларация, която излага основните принципи и цели на Есперанто. През 1961 г.е приета Декларацията за правата на Есперанто.
Днес Есперанто се говори от няколко хиляди души по света, предимно като хоби, въпреки че някои организации все още насърчават използването му като практически международен език.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за езика есперанто?

1. Людовико Заменхоф-създател на Есперанто.
2. Уилям Олд-шотландски поет и автор, който е написал класическата поема “Адияŭ” на Есперанто, както и много други произведения на езика.
3. Хъмфри Тонкин – американски професор и бивш президент на универсалната Есперантска асоциация, който е написал над дузина книги на Есперанто.
4. Л. л. Заменхоф-син на Людовико Заменхоф и издател на Фундаменто де Есперанто, първата официална граматика и речник на Есперанто.
5. Пробал Дасгупта – индийски автор, редактор и преводач, написал окончателната книга за граматиката на Есперанто, “новата опростена граматика на Есперанто”. Той също така е признат за съживяване на езика в Индия.

Каква е структурата на Есперанто?

Есперанто е конструиран език, което означава, че той е умишлено проектиран да бъде редовен, логичен и лесен за научаване. Това е аглутинативен език, което означава, че новите думи се формират чрез комбиниране на корени и афикси, което прави езика много по-лесен за изучаване от естествените езици. Неговият основен словоред следва същия модел на повечето европейски езици: подлог-глагол-обект (СВО). Граматиката е много проста, тъй като няма определен или неопределен член и няма различия между половете в съществителните. Също така няма нередности, което означава, че след като научите правилата, можете да ги приложите към всяка дума.

Как да научим езика есперанто по най-правилния начин?

1. Започнете с изучаването на основите на Есперанто. Научете основите на граматиката, речника и произношението. Има много безплатни ресурси онлайн, като Дуолинго, Лерну и Ла лингво Интернасия.
2. Практикувайте използването на езика. Говорете на Есперанто с носители на езика или в онлайн общност на Есперанто. Когато е възможно, посещавайте Есперанто събития и семинари. Това ще ви помогне да научите езика по по-естествен начин и да получите обратна връзка от опитни оратори.
3. Четете книги и гледайте филми на Есперанто. Това ще ви помогне да развиете разбирането си за езика и да изградите речника си.
4. Намерете партньор за разговор или вземете курс по Есперанто. Да имаш някой, с когото да практикуваш езика редовно, е чудесен начин да се научиш.
5. Използвайте езика, доколкото е възможно. Най-добрият начин да овладеете всеки език е да го използвате колкото е възможно повече. Независимо дали говорите с приятели или пишете имейли, Използвайте колкото се може повече Есперанто.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir