За Кхмерския Език

В кои държави се говори кхмерски език?

Кхмерският език се говори предимно в Камбоджа. Говори се също във Виетнам и Тайланд, наред с други страни.

Каква е историята на Кхмерския език?

Кхмерският език е Австроазиатски език, говорен от около 16 милиона души в Камбоджа, Виетнам, Тайланд и Франция. Това е официалният език на Камбоджа и се използва в региона от първи век..
Най-ранните известни надписи на Кхмер датират от 7-ми век, но езикът може да е съществувал много по-дълго от това. Векове преди 7 век Кхмерската империя е доминирана от населението на Индия, говорещо санскрит. До 8 век Кхмерският език започва да се оформя като отделен диалект.
Кхмерският език също е силно повлиян от езика Пали, който е пренесен от Южна Индия през 9 век от индийските будистки мисионери. Влиянието на Пали и санскрит, съчетани с родния Австроазиатски език в региона, дават началото на съвременния Кхмер.
Оттогава Кхмерският става все по-популярен и сега е най-широко разпространеният език в Камбоджа. Той е един от официалните езици на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Кои са първите 5 души, които са допринесли най-много за Кхмерския език?

1. Преах Анг Енг (17 век): важна фигура в историята на Кхмерския език, Преах Анг Енг пише няколко произведения, които са инструмент за запазването и популяризирането на езика. На него се приписва създаването на първата печатна преса в Югоизточна Азия, както и въвеждането на писмена версия на Кхмерския език.
2. Чей Чанкириром (края на 19 век): чей Чанкириром се счита за една от най-важните фигури в съвременното развитие на Кхмерския език. Той разработва писмена система, базирана на писмеността на деванагари, която се използва и днес и е отговорна за стандартизирането на правописа и граматиката.
3. Тонг Хи (началото на 20-ти век): Тонг Хи е добре известен с новаторската си работа по разработването на Кхмерския речник. Неговият речник е публикуван през 1923 г.и все още се използва широко като референтен инструмент за Кхмерския език.
4. Почитаем Чуон Натх (20 век): игуменът на ват Ботум Вадей, Почитаемият Чуон Натх е уважаван за работата си по запазването и популяризирането на Кхмерския език. Той е един от първите хора, които споделят будистките учения в Кхмер и често се смята, че помага за запазването на Кхмерската култура.
5. Хуй Кантул (21-ви век): една от най-влиятелните фигури в Кхмерския език днес, Хуй Кантул е професор и лингвист, който работи неуморно за насърчаване на използването на Кхмерския език в образованието. Той е разработил няколко кхмерски езикови учебника и е вокален защитник на кхмерските езикови права.

Каква е структурата на Кхмерския език?

Кхмерският език е Австроазиатски език, принадлежащ към МОН-кхмерското подсемейство. Това е аналитичен език с подлог-глагол-обектен словоред и използва постпозиции вместо предлози. Той има богата система от афикси, включително различни представки, наставки и инфикси. Съществителните му имена са маркирани за число, а глаголите за лице, число, аспект, глас и настроение. Той също така има тонална система от пет тона, които се използват за разграничаване на различни значения.

Как да научим Кхмерския език по най-правилния начин?

1. Започнете с изучаването на азбуката: Кхмерският език се пише с помощта на абуджидска писменост, наречена Аксар Кхмер, така че е важно да започнете, като се запознаете с буквите и техните различни форми. Можете да намерите ресурси онлайн, за да ви помогне да научите азбуката.
2. Магистър основен речник: след като сте запознати с азбуката, започнете да работите върху изучаването на основни думи и фрази на Кхмер. Можете да използвате онлайн речници, учебници и приложения, за да търсите думи и да практикувате произношение.
3. Вземете клас: Ако искате да сте сигурни, че изучавате езика правилно, запишете се за курс по кхмерски език в местно училище или университет. Като клас ще ви даде възможност да задават въпроси и практика с инструктор.
4. Слушайте носители на езика: за да се запознаете с начина, по който се говори Кхмер, Опитайте се да прекарате известно време в слушане на носители на езика. Можете да гледате телевизионни предавания или филми на Кхмер, да слушате подкасти или да намерите песни на езика.
5. Практикувайте писане и говорене: след като имате основно разбиране на езика, започнете да практикувате писане и говорене на кхмерски. Започнете да четете на езика и се опитайте да разговаряте с носители на езика. Това ще ви помогне да изградите увереност и да развиете уменията си.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir