За Малтийския Език

В кои страни се говори малтийски език?

Малтийският се говори предимно в Малта, но се говори и от членове на малтийската диаспора в други страни като Австралия, Канада, Германия, Италия, Обединеното кралство и Съединените щати.

Каква е историята на Малтийския език?

Малтийският език има много дълга и разнообразна история, като доказателства датират още от 10 век. Смята се, че е еволюирал от Сикуло-арабските диалекти, говорени от заселници от Северна Африка през Средновековието, които след това са били силно повлияни от италиански, френски, испански и английски. Тъй като остров Малта е бил управляван от различни сили през цялата си история, езикът е абсорбирал различни думи и фрази от езиците на силите, които са окупирали острова. В резултат на това малтийският е един от най-уникалните езици в Европа и неговият лексикон съдържа елементи от всички култури, които са били част от неговата история.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за малтийския език?

1) Микиел Антон васали (1764-1829): известен като “бащата на Малтийския език”, васали е малтийски лингвист, философ и филолог, който пръв стандартизира малтийския език.
2) Дун Карм Псайла (1871-1961): поет и първият национален поет на Малта, Псайла пише широко на малтийски и е отговорен за добавянето и популяризирането на редица нови думи и изрази в езика.
3) Гузе Мускат Азопарди (1927-2007): учител, лингвист и учен по Малтийска литература, Азопарди пише широко на малтийски, както и създава основно езиково и литературно изследване на езика, което служи като основа за модерен литературен малтийски език.
4) Антон ван Лир (1905-1992): йезуитски свещеник, Ван Лир е една от водещите фигури в областта на Малтийския език и литература през ХХ век и е отговорен за създаването на точна правописна система за езика.
5) Джо Фригиери (1936-2020): Малтийски поет и писател, Фригиери пише широко на английски и малтийски и има основен принос за развитието на съвременния малтийски език, както и се счита за един от най-добрите писатели на малтийска поезия.

Каква е структурата на Малтийския език?

Структурата на Малтийския е подобна на Арабската, където думите са изградени от корен с три съгласни. Структурата също е силно повлияна от френски и италиански, с добавянето на определен член преди съществителните и наличието на няколко латински производни афикси. Малтийският също има двойно число, което означава, че съществителните, прилагателните и глаголите могат да бъдат сплетени в единствено число или двойна форма.

Как да научим малтийския език по най-правилния начин?

1. Започнете, като научите основите на малтийската граматика и произношение. Потърсете онлайн ресурси и уроци, които обясняват правилата на граматиката, както и как да произнасяте думи за разбиране.
2. Намерете партньор за езиков обмен или група, с която да практикувате. Говоренето с някой, който вече говори малтийски, е най-добрият начин да научите.
3. Слушайте Малтийско радио, филми и телевизионни програми. Обърнете внимание на езика и се опитайте да повторите това, което чувате.
4. Използвайте приложение като Дуолинго, за да практикувате лексика и граматика. Може да е полезно да имате структуриран начин да практикувате езиковите си умения.
5. Намери си малтийски приятели. Това е най-добрият начин да научите езика, защото ще ви осигури автентични разговори, както и носители на езика, които са готови да ви помогнат да научите.
6. Посетете Малта, ако можете. Потопете се в езика, културата и хората на Малта. Така ще научите езика много по-бързо!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir