За Маратхския Език

В кои държави се говори Маратхският език?

Маратхи се говори предимно в Индия, където е официален език на щата Махаращра, както и Гоа, Дадра и Нагар Хавели, Даман и Диу, Карнатака, Телангана, Гуджарат и Чхатисгарх. Също така има значителен брой говорители в съседните щати Мадхя Прадеш, Андхра Прадеш и Керала, както и в части от Карнатака, Тамил Наду и Абу Даби. Маратхи се говори и от Маратхската диаспора по целия свят, особено в САЩ, Канада, Израел, Обединените арабски емирства, Австралия, Сингапур, Нова Зеландия, Южна Африка, Саудитска Арабия, Катар и Оман.

Каква е историята на Маратхския език?

Езикът марати има дълга и богата история. Произхожда от Югозападния индийски щат Махаращра през 10 век и е един от най-ранните пракритски езици. Най-ранните надписи, написани на маратхи, датират от 9 век. До 13 век Маратхи се превръща в доминиращ език в региона.
По време на управлението на Маратхската империя от 17-ти до 19-ти век, маратхи е официалният език на администрацията. По време на колониалния период Маратхи започва да печели престиж и популярност сред образованата общественост, превръщайки се в език на литературата, поезията и журналистиката. След това се разпространява извън Махаращра в цяла Индия, с над 70 милиона говорители днес. В момента маратхи е признат за официален език от правителството на Индия.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за Маратхския език?

1. Махатма Джиотирао
2. Винаяк Дамодар Саваркар
3. Балшастри Джамбекар
4. Вишнушастри Чиплункар
5. Нанат С. Инамдар

Каква е структурата на Маратхския език?

Маратхи е член на Индо-Арийското езиково семейство, тясно свързано с други езици като хинди, гуджарати и санскрит. Той е написан в писмеността на деванагари и има сложна система от морфология и синтаксис, която е подобна на другите индийски езици. Марати следва словоред субект-обект-глагол и използва постпозиции, а не предлози. Езикът също има много различни глаголни времена, настроения и гласове, с активно/пасивно разграничение.

Как да научите езика марати по най-правилния начин?

1. Вземете Маратхи уроци. Много езикови училища предлагат Маратхи класове, или можете да намерите онлайн учител, който може да ви помогне да практикуват уменията си.
2. Посетете Маратхскоговоряща страна. Ако имате ресурсите, не забравяйте да посетите страна, в която се говори маратхи, така че да можете да получите пряко излагане на езика и неговите носители на езика.
3. Слушайте марати радио и гледайте телевизия марати. Това ще ви изложи на различни акценти и стилове на речта, така че да можете да научите езика естествено.
4. Четете марати книги. Има много книги на маратхи, които можете да използвате, за да разширите речника си и да се запознаете с граматиката и синтаксиса на езика.
5. Направете марати приятели. Един от най-добрите начини да научите всеки език е да създадете нови приятели, които са носители на този език. Свържете се с Маратхскоговорящите общности, както онлайн, така и лично, за да практикувате и развивате уменията си.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir