За Себуанския Език

В кои страни се говори Себуански език?

Себуано се говори във Филипините, особено на остров Себу и Бохол. Говори се и в някои части на Индонезия, Малайзия, Гуам и Палау.

Каква е историята на езика себуано?

Себуанският език е подгрупа на Висаянските езици, част от малайско-полинезийското езиково семейство. Говори се в районите Висаян и Минданао на Филипините. Езикът започва да се развива в района на Себу, откъдето идва и името му, през 16 век в резултат на испанската колонизация и притока на имигранти от Борнео. През този период испанският е официалният език на областта, а Себуано се развива като език на местното население.
През 19 век Себуано е признат за важен език в региона Висаян, тъй като се използва широко в литературата, образованието и Политиката. По време на американския период, Себуано се използва все повече в средствата за масова информация, а от 1920-те години, има радиопрограми, излъчвани в Себуано. През 1930-те години са разработени няколко правописа за езика, някои от които все още се използват днес.
Днес Себуано е един от най-широко разпространените езици във Филипините, с близо двадесет милиона говорители. Той е лингва франка на регионите Висаяс и Минданао и се използва като втори език в много части на страната.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за езика себуано?

1. Резил Мохарес-писател и историк от себуано, който се счита за най-известният от всички писатели и учени от себуано.
2. Леонсио Дериада е филипински поет, романист и драматург, известен като бащата на литературата в Себуано.
3. Урсула Ле Гуин-американска писателка, написала първия научно-фантастичен роман на езика себуано
4. Фернандо Лумбера – редактор, литературен критик и есеист, който е една от най-влиятелните фигури в развитието на езика и литературата на себуано.
5. Жермен Андес-себуано Преводач и учител, който е първият, който сее семената на Себуанския език, като пише и публикува книги за деца.

Каква е структурата на езика себуано?

Себуано е Австронезийски език, говорен от повече от 20 милиона души на островите Висаяс и Минданао във Филипините. Себуано има подлог-глагол-обект (СВО) словоред, със съществителни, навити за число и падеж. Глаголите са конюгирани за аспект, настроение, напрежение и човек. Словоредът може да варира в зависимост от фокуса на изречението и ударението. Езикът също има три основни класа думи: съществителни, глаголи и прилагателни. Други части на речта, като наречия, местоимения и междуметия, също се използват в Себуано.

Как да научите езика себуано по най-правилния начин?

1. Купете добър учебник или ресурс за Себуано език. Има някои страхотни книги на пазара, които могат да ви помогнат да научите Себуано, като “себуано за начинаещи” и “Себуано за миг”.
2. Намерете приятел или съученик, говорещ Себуано. Най-добрият начин да научите всеки език е като го говорите. Ако познавате някой, който говори Себуано, Възползвайте се от възможността да практикувате езика с него.
3. Слушайте радиостанции на себуано и гледайте филми на себуано. Това е чудесен начин да получите излагане на това как звучи езикът и как се използва в разговор.
4. Участвайте в онлайн форуми и чат стаи. Взаимодействието с носители на езика онлайн е най-добрият начин да практикувате използването на езика по разговорен начин.
5. Присъединете се към класа на себуано в местно училище или обществена организация. Ако във вашия район има клас, посещаването му ще ви даде предимството да учите с квалифициран учител и в групова обстановка.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir