За Синхалския Език

В кои страни се говори синхалски език?

Синхалският език се говори в Шри Ланка и някои части на Индия, Малайзия, Сингапур и Тайланд.

Каква е историята на Синхалския език?

Синхалският език произлиза от средния индо-арийски език Пали. Говори се от заселници на остров Шри Ланка от около 6 век пр. н.е. Шри Ланка е център на будизма, който оказва силно влияние върху развитието на Синхалския език. С пристигането на португалски и холандски търговци през 16 век, езикът започва да абсорбира чужди думи, особено тези, свързани с търговията. Това продължава и през 19 век, като английски и тамилски думи са включени в синхалски. В съвременната епоха Синхалският език е стандартизиран в две литературни форми: синхала Виешекара и синхала Китсири. Официалният му статут в Шри Ланка се е развил заедно с политическия му статут, като през 2018 г.става един от трите официални езика в страната.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за Синхалския език?

1. Ананда Кумарасвами – учен от Шри Ланка, който е написал многобройни есета върху Синхалския език и култура, като “критична история на Синхалската литература” и “Синхалска граматика и буквална композиция”.
2. Баддегама Вималаванса Теро-будистки монах и известен учен от Пали, който е отговорен за съживяването на използването на Пали в Синхалската литература и преподава Пали на много ученици.
3. Валисингха Харис-плодотворна писателка и пионер на съвременните синхалски литературни произведения, автор на творби като “Веселантара Джатака”, “Суриягода” и “Кисавай Кави”.
4. Гунадаса Амарасекара-приема системата за правопис” Граматари Кунчу “за съвременния синхалски език и пише романи като” кошер “и”пътят от прохода на слона”.
5. Едиривера Сарачандра е водещ драматург, който пише пиеси като “Манаме ” и” Синабаху ” и е известен с творческото си използване на езика на Сихала и творческия си стил на писане.

Каква е структурата на Синхалския език?

Синхалският е Южен индо-арийски език, говорен от около 16 милиона души в Шри Ланка, предимно от Синхалската етническа група. Езикът е структуриран така, че всяка сричка да има присъща гласна — или /а/, /ɔ/ или /ɯ/. Думите се образуват чрез комбиниране на съгласни и гласни, като съгласните клъстери са често срещани. Езикът също има силно влияние от Пали и санскрит, както и думи, заимствани от португалски, холандски и английски. Синхалският следва словоред субект-обект-глагол и има богата система от маркери за чест и учтивост.

Как да научим Синхалския език по най-правилния начин?

1. Научете основната граматика и структура на Синхалския език. Запознайте се с различните части на речта като съществителни, местоимения, глаголи, Прилагателни, наречия и др.
2. Вземете добра книга на синхалски език, която да използвате като референция, докато учите. Потърсете книги, които обхващат теми като глаголи, съществителни, времена и идиоми.
3. Намерете носител на езика, с който да практикувате. Наличието на някой, който говори свободно езика, може да ви помогне да научите нови думи и фрази бързо и точно.
4. Изучавайте Синхалския речник. Отделете време, за да се запознаете със Синхалските думи и как се използват. Потърсете техните значения в речник и ги практикувайте да ги записвате.
5. Слушайте аудио записи на Синхалски. Това ще ви помогне да свикнете със звука на езика и да получите разбиране за акцента и произношението.
6. Използвайте технологиите в своя полза. Има много полезни уебсайтове, приложения и други ресурси, които да ви помогнат да научите езика. Използвайте ги и ще можете да научите синхалски за нула време.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir