За Сунданския Език

В кои страни се говори сундански език?

Сунданез се говори в индонезийските провинции Бантен и Западна Ява, както и в части от Централна Ява. Говори се и от малък брой етнически Сунданци, живеещи в други части на Индонезия, Сингапур и Малайзия.

Каква е историята на Сунданския език?

Сунданският език е Австронезийски език, говорен от около 30 милиона души, живеещи в провинциите Западна Ява и Бантен в Индонезия. Той е вторият най-разпространен език в страната след яванския и е език на дворцовата литература от 14 век. Най-ранните известни писания на Сунданески датират от 11 век и се смята, че езикът съществува от поне 1500 години. Сунданският език е част от малайско-полинезийския клон на австронезийското семейство езици и е свързан с яванския и Балийския. Сунданезът се използва за ежедневна комуникация, като език на търговията и като средство за изкуство и култура, изразено чрез традиционен танц, куклен театър на сенките (Уейанг Голек) и популярната фолклорна музика, известна като Кекапи Сулинг. Езикът е бил използван в продължение на векове в образователни среди, като старите ръкописи често са написани на Сунданез или в смес от Сунданез и Явански.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за Сунданския език?

1. Сунандари, известна като” майката на Сунданската поезия”, е известна Сунданска поетеса, на която се приписва въвеждането на Сунданския език в поетична форма през 1700-те години.
2. А. А. Марамис (1914-1995), писател, преводач и лингвист, значително разширява знанията си за Сунданския език и създава първата Сунданска академия за езиково обучение.
3. Дардири м.Ариеф (1917-1996), виден поет, превежда важни творби от явански на Сунданески, допринасяйки за развитието на съвременната литературна Сунданеза през 20 век.
4. Д-р Х.Косманто (1929-2016), анактивист и учен, основава Факултета по литература в Университета Бандунг, посветен на езика и литературата от всякакъв вид, и е автор на много книги и статии за Сунданския език.
5. Суриади (р. 1934 г.), известен Сундански поет и общественик, пише много на индонезийски и на Съндански език и е високо уважаван за творбите си върху традицията и културата на Сунданския народ.

Каква е структурата на Сунданския език?

Сунданският език е Австронезийски език, говорен от около 39 милиона души, предимно в западната част на остров Ява в Индонезия. Принадлежи към Малайо-полинезийската подгрупа на австронезийското езиково семейство и е тясно свързан с Явански, Мадурезе и балийски.
Сунданез е СВО (подлог-глагол-обект) език. Глаголите се съгласяват с аргументите си по отношение на човек, брой и пол. Съществителните не се навиват за случай и няма определени или неопределени членове. Има три пола (мъжки, женски и среден) и две числа (единствено и множествено число). Сунданес има доста сложен набор от вербални афикси, включително няколко напрегнати маркери и други аспектуални маркери. Езикът също използва словоред като средство за изразяване на смисъл.

Как да научим езика на Сундан по най-правилния начин?

1. Намерете местен Сундански говорител и взаимодействайте редовно с тях. Най-добре е да имате партньор за разговор, с когото можете да практикувате езика и да си помагате взаимно да научите.
2. Купете някои книги или аудио материали за езика и започнете да учите сами. Добрите ресурси включват граматически книги, учебници, работни книги и аудио записи.
3. Запишете се в езикови курсове или частни уроци, които могат да осигурят по-персонализирани инструкции и обратна връзка.
4. Когато сте готови, предприемете пътуване до Индонезия и се опитайте да се потопите в езика. По този начин можете да научите езика, като слушате и участвате в разговори с носители на езика.
5. Използвайте онлайн ресурси като уебсайтове, форуми и социални медии, за да разговаряте с носители на езика и да намерите допълнителни материали, които да ви помогнат с ученето.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir