За Тагалогския Език

В кои държави се говори Тагалогският език?

Тагалог се говори предимно във Филипините, където е един от официалните езици. Говори се и от по-малък брой говорители в части от САЩ, Канада, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Великобритания, Гуам и Австралия.

Каква е историята на тагалогския език?

Тагалог е Австронезийски език, произхождащ от Филипините. Той е първият език на около 22 милиона души, най-вече във Филипините, и е широко разпространен като втори език от други около 66 милиона. Филипинският език е един от двата официални езика на Филипините. Смята се, че тагалог произхожда от вече изчезналия Протопилипински език, който е бил езикът на праисторическите хора, живели в и около района на залива Манила. До 10-ти век Тагалог се е превърнал в отделен език. По време на испанския колониален период тагалог е силно повлиян от испанския и много думи и граматически структури са заимствани от испанския. През 19-ти век тагалог е допълнително повлиян от английския език чрез Американския колониализъм. След като получава независимост през 1943 г., филипинското правителство популяризира и стандартизира езика и оттогава се превръща в основа на официалния национален език на Филипините, филипинския.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за Тагалогския език?

1. Франсиско “Балагтас” Балтазар-известен поет по време на испанската колониална епоха, който въвежда и популяризира поетичната форма, наречена “балагтасан”, която е популярна и до днес.
2. Лопе к. Сантос-смятан за бащата на съвременния Филипински правопис, който написва плодотворната книга “Балариланг Пилипино” през 1940 г., която служи като ръководство за правопис и произношение на тагалог.
3. Ник Хоакин-известен поет, драматург, есеист и романист, чиито творби помагат за популяризирането на тагалог като литературен език.
4. Джосé Ризал – националният герой на Филипините, чиито писания и речи са написани на тагалог.
5. НВМ Гонсалес-автор, педагог и лингвист, посветил голяма част от кариерата си на развитието на тагалогската литература.

Каква е структурата на тагалогския език?

Тагалогският език има сложна структура, която съчетава елементи от Австронезийския и испанския език. Неговият синтаксис е до голяма степен СОУ (субект-обект-глагол) с тежък акцент върху модификаторите. Той също така има рефлексивна система от местоимения, формални и неформални адресни структури, както и сложни спрежения на глаголи и частици. Освен това, Тагалог има твърд предмет-фокус на думата ред.

Как да научим езика на тагалог по най-правилния начин?

1. Вземете езиков курс по тагалог в местно езиково училище или чрез онлайн програма.
2. Купете книги и аудио ресурси, за да допълните формалните си инструкции.
3. Постарайте се да говорите и слушате колкото е възможно повече местни тагалози.
4. Гледайте тагалог филми, телевизионни предавания и видеоклипове, за да получите по-добро разбиране на културата и езика.
5. Практикувайте писане в тагалог, за да подобрите правописа и граматиката си.
6. Прочетете тагалог вестници, списания и новинарски статии за редовна практика на четене.
7. Използвайте полезни приложения и уебсайтове, за да научите тагалог бързо и лесно.
8. Присъединете се към групи и форуми, където можете да разговаряте с носители на езика тагалог.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir