За Уелския Език

В кои страни се говори уелски език?

Уелският език се говори предимно в Уелс, въпреки че има и някои уелски говорители в Англия, Шотландия, Ирландия и други страни.

Каква е историята на уелския език?

Смята се, че уелският език се е развил от Бритоника, език, говорен във Великобритания преди римското нашествие през 43 г.сл. До 6-ти век тя се развива в Стария Уелски, който се използва в поезията и литературата до края на 11-ти век. Средният уелсец се появява през 12 век, следван от съвременния уелсец през 15 и 16 век. Законът за уелския език от 1993 г.дава официален статут на уелския език в Уелс и днес над 20% от говорещите Уелски го използват у дома.

Кои са топ 5 на хората, които са допринесли най-много за уелския език?

1. Свети Давид (около 500 г.сл. Н. е.): покровител на Уелс и основател на няколко манастира, той помага за разпространението на уелския език и неговата литература.
2. Уилям Салсбъри (1520– 1584) публикува един от най-ранните Уелски речници, речник на Английски и уелски (1547), и е инструментална фигура в създаването и популяризирането на стандартизирана форма на уелския.
3. Дафид Нанмор (1700-1766): влиятелен поет, той помага за създаването на уелската литература, като превежда произведения на популярни английски автори на уелски.
4. Лейди Шарлот Гест (1812– 1895): тя е най-известна с преводите си на колекцията Уелски приказки, известна като Мабиногион.
5. Сондърс Люис (1893– 1985) – виден уелски поет, драматург и политически активист, той е основен поддръжник на повишаването на статута на уелския език и култура сред уелския народ.

Каква е структурата на уелския език?

Уелският език принадлежи към Бретонския клон на келтските езици. Това е силно интониран език, най-вече с две форми на спрежение на глаголи и склонение на съществителни. Уелските съществителни са маркирани за род (мъжки, женски и среден), както и за число (единствено и множествено число). Глаголите в уелския език имат осем времена и четири аспекта, а също така имат минали и не-минали форми.

Как да научите уелския език по най-правилния начин?

1. Започнете с езиков курс-независимо дали става въпрос за онлайн курс, книга или дори клас в местен колеж или обществена група, курсът може да бъде най-добрият начин да научите Уелски по структуриран и точен начин.
2. Вземете приятели, говорещи роден език – да имате местни уелски говорители, с които можете да практикувате, е безценно за правилното изучаване на езика.
3. Слушайте уелска музика и гледайте уелска телевизия – слушането и гледането на местни уелски говорители ще ви помогне да вземете правилното произношение и някои нови думи!
4. Четене на книги и вестници на уелски – четенето е чудесен начин да изградите речник и да получите по-добро разбиране за това как работи уелският.
5. Уелският език е здраво вграден в културата, така че не забравяйте да посетите Уелс и да се насладите на уникалната му музика, фестивали, храна и дейности.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir