A Jávai Nyelvről

Mely országokban beszélik a jávai nyelvet?

A jávai a jávai nép anyanyelve, akik elsősorban az indonéziai Jáva szigetén élnek. Suriname, Szingapúr, Malajzia és Új-Kaledónia egyes részein is beszélik.

Mi a jávai nyelv története?

A jávai nyelv egy ausztráliai nyelv, amelyet körülbelül 85 millió ember beszél, főleg az indonéz Jáva szigetén. Ez az ausztronéz nyelvcsalád egyik legszélesebb körben használt nyelve, amelyet főleg az indonéz szigetvilág egész területén beszélnek.
A jávai hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik, létezésének feljegyzéseivel társkereső vissza a 12.századba. Ettől kezdve úgy gondolják, hogy erősen befolyásolta a szanszkrit, Tamil, balinéz, valamint más Ausztronéz nyelvek. Ez a befolyás ma is jól látható a nyelvben, sok szót átvettek ezekből a régi nyelvekből.
A modern időkben a jávai nyelvet elsősorban Közép-és Kelet-Jáván beszélik, és a régió lingua franca-ja is. Hivatalos helyzetekben használják, beleértve a híradásokat és a kormányzati kommunikációt, míg köznyelven leginkább anyanyelvként használják a helyiek. A jávai nyelvet néhány iskolában is tanítják, főleg Közép-és Kelet-Jáván.

Ki az a top 5 ember, aki a legtöbbet járult hozzá a jávai nyelvhez?

1. Raden Adjeng Kartini (1879-1904): jávai nő, aki széles körben írt a nők helyzetéről és jogairól a hagyományos jávai társadalomban és kultúrában. A feminista mozgalom úttörőjének tekintik, művei a jávai irodalom kánonjának fontos részét képezik.
2. Pangeran Diponegoro (1785-1855): jávai herceg és katonai vezető, aki 1825-ben sikeres lázadást vezetett a holland gyarmati rezsim ellen. Ötletei és írásai nagyban hozzájárultak a jávai nacionalizmus fejlődéséhez.
3. R. A. Wiranatakusumah IV (1809-1851): korai jávai értelmiségi, író és nyelvész, aki a modern jávai írásrendszer fejlesztéséért volt felelős. Számos könyvet írt a jávai kultúráról és irodalomról.
4. R. M. Ng. Ronggowarsito (1822-1889) jávai diplomata, író és költő, aki sokat írt a jávai társadalomról, történelemről és kultúráról. Neki köszönhető a híres jávai epikus vers írása Serat Centhini.
5. Mas Marco Kartodikromo (1894-1966): neves jávai tudós, aki széles körben kutatott és írt a jávai nyelvről, irodalomról, szokásokról és hagyományokról. Neki tulajdonítják a jávai nyelv szótára, az első könyv, amelyet a modern jávai írásrendszerben írtak.

Milyen a jávai nyelv szerkezete?

A jávai nyelv az ausztronéz nyelvcsalád tagja, amely az Indonézhez és más Délkelet-Ázsiában beszélt nyelvekhez kapcsolódik. A régió számos nyelvéhez hasonlóan a jávai is izoláló nyelv; vagyis viszonylag kevés ragozása van, és a szavakat nem kombinálják előtagokkal, utótagokkal és egyéb változtatásokkal, hogy új jelentéseket hozzanak létre. A főneveket nem jelölik nemre, pluralitásra és esetre, és az igeragozás meglehetősen egyszerű. Ezenkívül, tekintettel a jávai és az indonéz szoros kapcsolatára, sok alapvető szó és kifejezés megoszlik a két nyelv között.

Hogyan lehet megtanulni a jávai nyelvet a legmegfelelőbb módon?

1. Keressen egy jó hírű jávai nyelvi programot vagy oktatót. Ha lehetséges, keressen egyet, amely a nyelv kulturális kontextusban történő tanítására összpontosít, így megértheti a nyelv kulturális kontextusát és árnyalatait.
2. Ügyeljen arra, hogy olyan programot válasszon, amely modern tanulási technikákat használ, például videoórákat, hangfájlokat és interaktív gyakorlatokat.
3. Fektessen be jó minőségű jávai nyelvi anyagokba, például tankönyvekbe, szótárakba és beszélgetési könyvekbe.
4. Szerezzen magának egy jávai nyelvi partnert, például anyanyelvi beszélőt vagy valakit, aki szintén tanulja a nyelvet.
5. Szánjon időt és erőfeszítést a rendszeres gyakorlásra és felülvizsgálatra.
6. Csatlakozzon online közösségekhez vagy csoportokhoz, ahol beszélgethet a többi tanulóval és a jávai anyanyelvűekkel.
7. Maradjon motiválva olyan kis célok kitűzésével, amelyeket könnyen elérhet.
8. Ha lehetséges, utazzon Java – ba, és merüljön el a nyelvben és a kultúrában.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir