Az Amhara Nyelvről

Mely országokban beszélik az amhara nyelvet?

Az amharát elsősorban Etiópiában beszélik, de Eritreában, Dzsibutiban, Szudánban, Szaúd-Arábiában, Katarban, az Egyesült Arab Emírségekben, Bahreinben, Jemenben és Izraelben is.

Mi az amhara nyelv története?

Az amhara nyelv gazdag és ősi történelemmel rendelkezik. Úgy gondolják, hogy először Etiópiában alakult ki a 9. század körül. úgy gondolják, hogy az ősi szemita nyelvből származik Ge ‘ ez, amelyet az etióp ortodox egyház liturgikus nyelveként használtak. Az írott amhara legkorábbi feljegyzései a 16.századra nyúlnak vissza, és végül II. Menelik császár udvara fogadta el Etiópia hivatalos nyelveként. A 19. század folyamán az amhara-t számos általános iskolában elfogadták oktatási eszközként, és a nyelv még szélesebb körben beszélt, amikor Etiópia modernizálni kezdett. Ma az Amhara a legszélesebb körben beszélt nyelv Etiópiában, valamint Afrika szarván a leggyakrabban használt nyelv.

Ki az a top 5 ember, aki a legtöbbet járult hozzá az amhara nyelvhez?

1. Zera Yacob (16. századi Etióp filozófus)
2. Menelik császár (uralkodott 1889-1913, szabványosított amhara helyesírás)
3. Gugsa Welle (19. századi költő és író)
4. Nega Mezlekia (Kortárs regényíró és esszéíró)
5. Rashid Ali (20. századi költő és nyelvész)

Milyen az amhara nyelv szerkezete?

Az amhara egy szemita nyelv, amely az afroázsiai nyelvcsaládhoz tartozik. A Ge ‘ ez ábécét használja, amely 33 betűből áll, 11 magánhangzóba és 22 mássalhangzóba rendezve. A nyelvnek kilenc főnévi osztálya, két neme (férfias és nőies) és hat igeidője van. Amhara van egy VSO szórend, ami azt jelenti, hogy az alany megelőzi az igét, amely viszont megelőzi az objektumot. Írásrendszere utótagokat is alkalmaz a főnevek feszültségének, nemének és sokaságának jelzésére.

Hogyan lehet megtanulni az amhara nyelvet a legmegfelelőbb módon?

1. Kap egy jó tutor: A legjobb módja annak, hogy megtanulják a amhara nyelvet, hogy bérel egy oktató, aki beszéli a nyelvet folyékonyan, és segít megtanulni a megfelelő kiejtés, szókincs és nyelvtan.
2. Használjon online forrásokat: sok nagyszerű online forrás található, amelyek audio és video oktatóanyagokat és tanfolyamokat kínálnak az amhara nyelv tanulásáról. Ezek a források nagyon hasznosak lehetnek az amhara kifejezések megértéséhez és a kiejtés elsajátításához.
3. Merüljön el az amhara kultúrában: az Ismeretlen Nyelv megtanulásának egyik legjobb módja a merítés. Tehát, ha lehetséges, próbáljon meglátogatni Etiópiát, vagy vegyen részt társadalmi tevékenységekben más emberekkel, akik amhara nyelven beszélnek. Ezzel jobban megérti a nyelvet, és megkönnyíti a tanulást.
4. Gyakorold a beszédet: a hangos gyakorlás elengedhetetlen bármely nyelv tanulásakor, beleértve az amhara nyelvet is. Beszéljen hangosan, amennyire csak lehetséges, hogy javítsa a kiejtését, és megszokja a mondatok kialakítását és a természetes beszédet.
5. Olvassa el az amhara könyveket és újságokat: az amhara nyelven írt könyvek és újságok olvasása nagyszerű módja annak, hogy növelje szókincsét, megismerkedjen a mondatszerkezettel és elmélyítse a nyelv megértését.
6. Hallgassa meg az amhara zenét: végül, az amhara tanulásának másik nagyszerű módja a zene. A hagyományos etióp zene és dalok hallgatása javíthatja kiejtését, fülét a nyelvre hangolhatja, és segíthet új szavak és kifejezések emlékezésében is.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir