Despre Limba Yakut

În ce țări se vorbește limba Yakut?

Limba Yakut este vorbită în Rusia, China și Mongolia.

Care este istoria limbii Yakut?

Limba Yakut este o limbă turcă aparținând subgrupului Caspic al limbilor turcice nord-vestice. Este vorbită de aproximativ 500.000 de persoane în Republica Sakha din Rusia, în principal în bazinul de drenaj al râului Lena și în afluenții săi. Limba Yakut are o istorie literară bogată, care se întinde înapoi la prima literatură înregistrată în mijlocul secolului al 14-lea. Literatura Yakut a fost puternic influențată de scrierile poeților Sufi din Orientul Mijlociu și Asia Centrală, precum și de scriitorii și autorii ruși din Rusia Imperială. Primele lucrări scrise în Yakut au fost texte religioase, inclusiv traduceri ale pasajelor coranice și legenda lui Yusuf și Zulaikha.
Primele lucrări originale scrise în Yakut au apărut la sfârșitul secolului al 19-lea, cu poezie, nuvele și romane care povestesc viața de zi cu zi a poporului Yakut. Scriitorii Yakut au început, de asemenea, să exploreze teme mai mari în lucrările lor, cum ar fi lupta împotriva colonialismului, importanța culturii tradiționale siberiene și situația dificilă a popoarelor oprimate din regiune. În anii 1920 și 1930, limba Yakut a cunoscut o renaștere literară, condusă de scriitori precum Yuri Chegerev, Anatoly Krotov, Gennady Titov și Ivan Tazetdinov. În această perioadă a avut loc o explozie a numărului de cărți publicate în Yakut, precum și o creștere a utilizării limbii în documentele guvernamentale și administrative.
Astăzi, limba Yakut se bucură de o renaștere în rândul vorbitorilor săi nativi, cu mai multe ziare și reviste noi publicate în această limbă. De asemenea, există un interes tot mai mare pentru studiile de limbă Yakut în afara Rusiei, mai multe universități oferind cursuri în această limbă.

Cine sunt primii 5 oameni care au contribuit cel mai mult la limba Yakut?

1. Yuri Nikolaevich Vinokurov-lingvist, istoric și filolog;
2. Stepan Georgievich Ostrovsky-poet, dramaturg, scriitor și traducător Yakut;
3. Oleg Mihailovici Belyaev-critic literar și publicist Yakut;
4. Liliya Vladimirovna Bagautdinova-folclorist Yakut;
5. Akulina Yeelovna Pavlova-lexicograf și cercetător de dialectologie.

Cum este structura limbii Yakut?

Limba Yakut aparține familiei de limbi turcice și face parte din grupul de Nord-Est. Este un limbaj aglutinativ, ceea ce înseamnă că folosește sufixe care pot fi adăugate cuvintelor pentru a crea noi semnificații și forme. Yakut este foarte flexionat, ceea ce înseamnă că cuvintele își schimbă forma în funcție de modul în care sunt folosite într-o propoziție. Substantivele, Pronumele, adjectivele și verbele necesită terminații pentru a-și indica forma în funcție de context.

Cum să înveți limba Yakut în cel mai corect mod?

1. Obțineți o copie a Manualului de limbă Yakut sau a ghidului instructorului. Lucrul prin lecții în aceste materiale este cel mai bun mod de a deveni competenți în limba.
2. Exersează vorbirea și ascultarea. Cel mai bun mod de a învăța orice limbă este să o practici cât mai mult posibil, așa că încearcă să găsești un partener de conversație cu care să exersezi.
3. Citiți materialul scris în Yakut. Acest lucru vă va ajuta să înțelegeți structura și gramatica limbii.
4. Aflați despre cultura și istoria Yakuts. Știind mai multe despre oameni și modul lor de viață vă poate ajuta să înțelegeți mai bine limba.
5. Urmăriți și ascultați mass-media Yakut. Există numeroase resurse online, inclusiv programe radio și emisiuni TV, disponibile în limba respectivă.
6. Vizitați Yakutia. Petrecerea timpului în regiune vă va oferi posibilitatea de a vă cufunda în limbă și de a vă conecta cu vorbitori nativi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir