O Bengalskom Jeziku

U kojim zemljama se govori bengalski jezik?

Bengalski se govori u Bangladešu i Indiji. Govori ga i manjinsko stanovništvo u Nepalu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Singapuru, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama.

Kakva je istorija Bengalskog jezika?

Bengalski jezik ima dugu i bogatu istoriju. To je službeni jezik Bangladeša i drugi jezik po broju govora u Indiji. Pripada indoarijskoj grani indoevropskih jezika i jedan je od istočnih indoarijskih jezika. Smatra se da se razvio iz Pali, što je oblik Prakrita koji su govorili budistički naučnici u 8.veku nove ere.
Od tada je evoluirao tako što su mnoge riječi posuđene iz Perzijskog, arapskog, portugalskog, holandskog i engleskog. U 19. stoljeću Bengalski je uveden kao službeni jezik Britanske Indije i to je dodatno poboljšalo njegovu upotrebu i razvoj.
Danas je Bengalski i književni jezik i govorni jezik. Ima svoj scenario, koji je napisan u varijaciji Devanagari scenarija. Jezik se koristi i u književnosti, posebno u poeziji i prozi, kao i u pjesmama, predstavama i filmovima.

Ko je 5 najboljih ljudi koji su najviše doprinijeli bengalskom jeziku?

1. Rabindranath Tagore
2. Bankim Chandra Chattopadhyay
3. Michael Madhusudan Dutt
4. Kazi Nazrul Islam
5. Atin Bandyopadhyay

Kakva je struktura Bengalskog jezika?

Bengalski je član Indoarijske porodice jezika i napisan je Bengalskim pismom. To je morfološki i sintaktički analitički jezik sa aglutinativnim i jako flektivnim karakterom. Njegova struktura uključuje zvučni sistem, formiranje riječi, sintaksu, morfologiju, fonologiju i još mnogo toga. Jezik koristi preverbe, postpozicije, čestice, priloge, pridjeve, glagole, imenice i zamjenice za formiranje rečenica. Što se tiče zvučnog sistema, koristi i samoglasnike a, ˈ, i, ī, u, ū, e, o i suglasnike Hindskog jezika kao što su k, kh, g, gh, ṅ, c, ch, j, jh, ñ,š, š, ṭ, ḍh, ṇ, t, th, d, dh, n, p, ph, b, bh, m, y, r, l, v, S, h i SH.

Kako naučiti bengalski jezik na najispravniji način?

1. Počnite s osnovama: učenje abecede prvi je korak ka učenju bilo kojeg jezika, a bengalski se ne razlikuje. Upoznajte se s Bengalskom abecedom i pripadajućim izgovorima.
2. Uronite u jezik: svakodnevno izlaganje bengalskom jeziku jedan je od najboljih načina da ga naučite. Slušajte bengalsku muziku, gledajte bengalske filmove i TV emisije i razgovarajte s izvornim govornicima Bengalskog na mreži.
3. Vježbajte govor i pisanje: provedite vrijeme vježbajući govor i pisanje na bengalskom svaki dan. Sudjelujte u grupama za razgovor ili forumima i vježbajte pisanje dnevničkih zapisa ili blogova na bengalskom jeziku.
4. Pohađajte kurs: pohađanje nastave Bengalskog jezika odličan je način da pravilno naučite jezik. Dobit ćete pristup obrazovanom nastavniku i naučiti kako pravilno konstruirati rečenice.
5. Koristiti Internet:na Internetu je dostupno mnogo korisnih resursa koji će vam pomoći da naučite bengalski. Potražite web stranice koje nude audio i video tutorijale, časove gramatike, liste vokabulara, kvizove i još mnogo toga.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir