O Bugarskom Jeziku

U kojim zemljama se govori bugarski jezik?

Bugarski jezik se govori prvenstveno u Bugarskoj, ali se govori i u drugim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Ukrajina i Turska, kao i u malim zajednicama Bugarske dijaspore širom svijeta.

Kakva je istorija bugarskog jezika?

Bugarski jezik ima dugu i raznovrsnu istoriju. Vjeruje se da su ga prvi put uveli u regiju današnje Bugarske u 7.vijeku nove ere Bugari, koji su bili turski narod koji je živio na području današnje Rusije. Jezik kojim su govorili bio je poznat kao Starobugarski ili Staro čuvaški, a veruje se da potiče od jezika kojima su govorili Huni, koji su napali to područje u 4.veku.
Tokom vekova, jezik Bugara se mešao sa slovenskim jezicima domorodačkih naroda, posebno Istočnoslovenskim jezicima, uključujući makedonski i srpski. Ova mješavina postala je poznata kao srednjovjekovni bugarski, koji je imao dva pisana oblika: crkvenoslovenski, književni jezik koji koristi pravoslavna crkva, i bugarski književni jezik, koji se razvio iz govornog oblika bugarskog.
Početkom 19.vijeka pojavio se standardni oblik modernog bugarskog jezika koji je zamijenio i crkvenoslovenski i bugarski književni jezik. Tokom 19.i 20. vijeka, bugarski jezik je doživio značajnu modernizaciju, konačno postajući službeni jezik moderne Republike Bugarske 1945. godine.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli bugarskom jeziku?

1. Ćirila i Metodija
2. Bugarski car Simeon
3. Pajsije od Hilendara
4. Konstantin Preslavski
5. Ivan Šišman iz Bugarske

Kakva je struktura bugarskog jezika?

Struktura bugarskog je slična strukturi drugih slovenskih jezika. To je flektivni jezik, s imenicama i pridjevima koji imaju različite završetke ovisno o njihovoj funkciji u rečenici. Glagoli također imaju različite završetke na osnovu vremena i osobe. Kao i drugi slavenski jezici, bugarski ima šest padeža za imenice, zamjenice i pridjeve: nominativ, akuzativ, Dativ, instrumental, prijedloški i vokativ. Red riječi je općenito subjekt-glagol-objekt, ali može varirati ovisno o strukturi rečenice ili naglasku.

Kako naučiti bugarski jezik na najispravniji način?

1. Pohađajte kurs bugarskog jezika:pohađanje kursa je najefikasniji način za učenje bugarskog. Da biste zaista maksimalno iskoristili svoj kurs, obavezno pohađajte sve časove i aktivno učestvujte u diskusijama.
2. Koristite online resurse: na raspolaganju su vam mnogi odlični online resursi koji će vam pomoći da naučite bugarski. Mnoge web stranice nude interaktivne lekcije i aktivnosti, radne listove za preuzimanje i audio datoteke i detaljna objašnjenja gramatičkih pravila. Neke web stranice nude čak i razgovor uživo sa izvornim govornicima bugarskog jezika.
3. Uronite: uranjanje je neophodno za učenje jezika. Pokušajte pronaći Bugarske prijatelje ili uronite u kulturu Bugarske. Slušajte bugarski radio i gledajte Bugarske filmove, slušajte muziku i čitajte knjige na bugarskom što je više moguće.
4. Vježbajte, vježbajte, vježbajte: nakon što naučite osnove, najvažnije je nastaviti vježbati! Obavezno govorite bugarski što je više moguće sa izvornim govornicima i iskoristite online resurse da biste nastavili svoj napredak.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir