O Burmanskom Jeziku

U kojim zemljama se govori Burmanski jezik?

Burmanski je službeni jezik Mjanmara (ranije poznat kao Burma). Govori se u drugim zemljama u regionu, uključujući Bangladeš, Indiju i Tajland.

Kakva je istorija Burmanskog jezika?

Burmanski jezik je istočni Indo-Arajanski jezik koji se odnosi na druge jezike kao što su Tibeto-Burman i Mon-kmerski. Vuče korijene iz civilizacija Pyu i Mon, koje su živjele u današnjem Mjanmaru najmanje od 2.stoljeća p. n. e. Burmanski su se razvili iz ovih jezika, kao i Pali i Sanskrit, koje su uveli budistički misionari u 9. i 10. veku.
Počevši od 11.vijeka, Burmanski je postao književni jezik koji se koristio na mnogim dvorovima i hramovima. Do sredine 14.vijeka jezik je postao službeni jezik dvora Burmanskog kraljevstva Ava. Tokom narednih nekoliko vekova, njegova upotreba se proširila širom zemlje, postavši službeni jezik glavnog grada Toungoo-a 1511.godine.
Do 19.stoljeća Burmanski sistem pisanja značajno se promijenio, a jezik se koristio za službene dokumente i poeziju. Tokom britanskog kolonijalnog perioda, engleski je postao glavni jezik u zemlji, a Burmanska književnost počela se miješati s engleskim jezičkim izrazima. Tokom godina, jezik se prilagođavao modernom vremenu, dodajući nove izraze i riječi iz stranih izvora, uključujući engleski.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli burmanskom jeziku?

1. Dr. Ko Aung: jedan od najboljih Burmanskih lingvista i plodan naučnik koji je napisao mnoge knjige i radove o burmanskom jeziku.
2. U Chit Maung: u Chit Maung je bio Burmanski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu od 1964.do 1971. godine, tokom kojeg je uložio velike napore da promoviše Burmanski jezik i kulturu u Velikoj Britaniji.
3. U Thant: u Thant je bio vodeći Burmanski diplomata, koji je bio treći generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Njegov rad je vrijedan pažnje po očuvanju i promociji Burmanskog jezika.
4. Daw Saw Mya Thwin: Daw Saw Mya Thwin je poznati Burmanski pisac i pjesnik i važna ličnost u razvoju i popularizaciji Burmanskog jezika.
5. U Thein Tin: u Thein Tin je bio istaknuti Burmanski lingvista, koji je marljivo radio na promovisanju upotrebe i razumijevanja Burmanskog jezika i njegove književnosti.

Kakva je struktura Burmanskog jezika?

Burmanski jezik je tonski jezik, što znači da ista riječ može imati različita značenja ovisno o tonu kojim se govori. To je analitički jezik, što znači da red riječi nije toliko važan koliko riječi sadržaja (imenice i glagoli) za prenošenje značenja. Struktura Sloga jezika je CVC (suglasnik-samoglasnik-suglasnik), a jezik je napisan posebnim pismom, sličnim Indijskom devanagarskom pismu.

Kako naučiti Burmanski jezik na najispravniji način?

1. Počnite s online kursom: postoji mnogo sveobuhvatnih online kurseva koje možete pohađati da biste naučili Burmanski, kao što su Rosetta Stone ili Pimsleur. Ovi kursevi nude strukturirane lekcije i sve, od gramatike do vokabulara.
2. Pronađite tutora: ako želite brže naučiti Burmanski jezik i ići dalje od osnova, razmislite o pronalaženju privatnog učitelja. Tutor može pružiti personalizirane, ciljane upute i pomoći vam da učite vlastitim tempom.
3. Čitajte, slušajte i gledajte: da biste tečno govorili bilo koji jezik, morate vježbati čitanje, slušanje i govor. Pronađite burmanske knjige i časopise za čitanje, gledajte burmanske emisije i filmove i slušajte burmanske pjesme.
4. Uronite: ništa ne pobjeđuje potpuno uranjanje u jezik-i Burmanski nije izuzetak. Razmislite o posjeti Burmi i provođenju vremena s izvornim govornicima kako biste zaista izgradili svoje jezičke vještine.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir