O Engleskom Jeziku

U kojim zemljama se govori engleski jezik?

Engleski je jezik koji se široko govori i službeni je jezik u mnogim zemljama svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Australiju, Irsku, Novi Zeland, Južnu Afriku, Jamajku i nekoliko drugih zemalja na Karibima i pacifička ostrva. Engleski je takođe službeni jezik u Indiji, Pakistanu, Filipinima i mnogim drugim zemljama Afrike i Azije.

Kakva je istorija engleskog jezika?

Engleski jezik ima svoje korijene u Zapadnonjemačkoj jezičkoj porodici, za koju se vjeruje da potiče od zajedničkog pretka svih germanskih jezika, protogermanskog. Smatra se da se ovaj prajezik razvio između 1000.i 500. godine prije nove ere u današnjoj sjevernoj Njemačkoj i Skandinaviji.
Odatle se tokom vekova razvilo nekoliko različitih germanskih dijalekata, od kojih su neki na kraju postali Anglo-frizijski, staroengleski i Starosaksonski. Staroengleski je bio jezik koji se govorio u Engleskoj do oko 1150.godine nove ere kada je počeo da se razvija u ono što se danas naziva Srednjoengleski. Ovaj period tranzicije obilježen je uvođenjem francuskih riječi koje su usvojene kao dio Normanskog osvajanja 1066.godine.
U vrijeme Chaucera kasnih 1300-ih, Srednji engleski je postao dominantan jezik Engleske i bio je pod velikim uticajem francuskog i latinskog. Do ranih 1500-ih, ovaj oblik engleskog je evoluirao u jezik koji je danas široko priznat i prihvaćen kao rani moderni engleski.
Rani moderni engleski jezik nije bio ujednačen širom svijeta, a njegova upotreba varirala je u različitim zemljama i regijama. Na primjer, prvi američki engleski počeli su se značajno razlikovati od britanskog engleskog do 17.vijeka.
Danas su mnoge nove riječi i fraze dodate engleskom jeziku zbog masovnih kulturnih i tehnoloških promjena od industrijske revolucije. Osim toga, nove globalne komunikacijske tehnologije i pojačana međunarodna putovanja također su doveli do usvajanja mnogih neologizama. Kao takav, engleski je postao najrasprostranjeniji jezik na svijetu.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli engleskom jeziku?

1. William Shakespeare – najpoznatiji dramski pisac na engleskom jeziku, Shakespeare je zaslužan za izum hiljada riječi i fraza koje su i danas u upotrebi.
2. Geoffrey Chaucer-jedan od najranijih poznatih autora koji je pisao na srednjem engleskom, njegova djela su zaslužna za pomoć u standardizaciji jezika.
3. Samuel Johnson-često nazivan ocem engleske književnosti, sastavio je prvi sveobuhvatni rječnik engleskog jezika.
4. John Milton-njegova epska pjesma Izgubljeni Raj jedno je od najuticajnijih pjesničkih djela na engleskom jeziku.
5. William Tyndale-ključna figura u Engleskoj reformaciji, bio je prva osoba koja je prevela Bibliju na engleski iz izvornih hebrejskih i grčkih izvora.

Kakva je struktura engleskog jezika?

Engleski je analitički jezik, što znači da dijeli riječi na pojedinačne korijenske morfeme ili smislene jedinice. Koristi redoslijed riječi, umjesto gramatičkog roda ili završetaka, da označi odnos između riječi u rečenici. Engleski takođe ima prilično krut sintaksni obrazac, sa subjektom-glagolom-objektom koji se poredi u rečenicama. Osim toga, engleski koristi prilično jednostavan redoslijed imenica-pridjeva kada se više pridjeva koristi za opisivanje jedne imenice.

Kako naučiti engleski jezik na najispravniji način?

1. Napravi plan. Odlučite koliko sati sedmično možete posvetiti učenju engleskog jezika i koliko dugo želite potrošiti na svaku aktivnost.
2. Počnite s osnovama. Naučite osnovnu gramatiku i vokabular potrebne za početak govora i razumijevanja jezika.
3. Uronite. Pokušajte pronaći načine da se okružite jezikom. Gledajte filmove, slušajte pjesme i podcaste i čitajte knjige i časopise na engleskom jeziku.
4. Razgovarajte s ljudima. Razmislite o pridruživanju času razgovora ili online zajednici kako biste vježbali svoj engleski sa izvornim govornicima.
5. Pohađajte online kurseve. Postoji mnogo online kurseva i tutorijala koji vam mogu pomoći da naučite engleski na strukturiran i zabavan način.
6. Vježbajte redovno. Odvojite vrijeme za svakodnevno vježbanje govora i pisanja engleskog jezika. Čak i ako je to samo na nekoliko minuta, pridržavajte se svog rasporeda i nastavite sa vježbanjem.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir