O Finskom Jeziku

U kojim zemljama se govori finski jezik?

Finski jezik je službeni jezik u Finskoj, gdje ima izvorne govornike, te u Švedskoj, Estoniji, Norveškoj i Rusiji.

Kakva je istorija finskog jezika?

Finski je član Ugrofinske jezičke porodice i usko je povezan s estonskim i drugim Uralskim jezicima. Vjeruje se da su se najraniji oblici finskog govorili oko 800.godine nove ere, ali pisani zapisi o tom jeziku datiraju iz 16. stoljeća prijevodom Novog Zavjeta na finski Mikael Agricola.
U 19. veku Finska je bila deo ruskog carstva, a Ruski je bio jezik vlasti i obrazovanja. Kao rezultat toga, Finski je zabilježio pad upotrebe i njegov status službenog jezika je potisnut. Godine 1906.finski jezik je dobio jednak status sa švedskim, a 1919. Finski je postao službeni jezik nove nezavisne Finske.
Od tada, Finski je doživio Moderan preporod, s novim riječima i posuđenim riječima koje se dodaju jeziku. Sada je jedan od službenih jezika Evropske unije i koristi se u radiju, televiziji, filmovima i knjigama.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli finskom jeziku?

1. Elias Lönnrot (1802-1884): smatran “ocem finskog jezika”, Elias Lönnrot je bio filolog i folklorista koji je sastavio Kalevalu, nacionalni ep Finske. Koristio je stare pjesme i pjesme za stvaranje epske pjesme koja je spojila različite dijalekte jezika u jedinstveni oblik.
2. Mikael Agricola (1510-1557): Agricola je priznata kao osnivač pisanog finskog. Napisao je gramatičke tekstove i preveo Novi zavjet na finski, što je pomoglo standardiziranju jezika. Njegova djela ostaju važna do danas.
3. JV Snellman (1806-1881): Snellman je bio državnik, filozof i novinar koji je opširno pisao u prilog finskom jeziku. Tvrdio je da mu treba dati jednak status sa švedskim, a također je pozvao na razvoj posebne Finske kulture.
4. Kaarle Akseli Gallen-Kallela (1865-1931): Gallen-Kallela je bio umjetnik i vajar koji je bio inspirisan Kalevalom i njenom mitologijom. Pomogao je popularizaciji finskog jezika čineći priče o Kalevali dostupnim široj publici kroz svoja umjetnička djela.
5. Eino Leino (1878-1926): Leino je bio pjesnik koji je pisao i na finskom i na švedskom. Njegova djela imala su značajan utjecaj na razvoj jezika, a napisao je i nekoliko gramatičkih udžbenika koji su i danas u upotrebi.

Kakva je struktura finskog jezika?

Finski jezik ima aglutinativnu strukturu. To znači da se riječi stvaraju spajanjem odvojenih dijelova, obično sa sufiksima ili prefiksima, a ne kroz fleksiju. Ovi dijelovi mogu uključivati imenice, pridjeve, glagole i priloge, kao i čestice i afikse.
Imenice se odbijaju u do 15 padeža za jedninu i do 7 padeža za oblike množine. Glagoli su konjugirani prema licu, broju, vremenu, aspektu, raspoloženju i glasu. Postoji i mnogo nepravilnih glagolskih oblika. Pridjevi i prilozi imaju komparativne i superlativne oblike.
Finski ima tri glavna dijalekta – zapadni, istočni i sjeverni dijalekt. U autonomnoj pokrajini Aland postoji i poseban dijalekt.

Kako naučiti finski jezik na najispravniji način?

1. Počnite s osnovama: Počnite s učenjem Finske abecede i pravilnim izgovaranjem slova. Zatim naučite osnovna gramatička pravila i rječnike.
2. Iskoristite online resurse: iskoristite brojne materijale za učenje na mreži kao što su kursevi finskog jezika, aplikacije i web stranice.
3. Uronite: provedite vrijeme ćaskajući sa izvornim govornicima finskog kako biste bolje razumjeli jezik i njegove nijanse.
4. Vježba: svakodnevno vježbajte svoje vještine čitajući Finske knjige, slušajući Finsku muziku i gledajući Finske filmove.
5. Nikada ne odustajte: učenje novog jezika nikada nije lako, stoga ne odustajte ako naiđete na blokadu puta. Budite strpljivi i postavite sebi realne ciljeve.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir