O Francuskom Jeziku

U kojim zemljama se govori francuski jezik?

Francuski se govori u Francuskoj, Kanadi (posebno u Quebecu), Belgiji, Švicarskoj, Luksemburgu, Monaku i određenim dijelovima Sjedinjenih država (posebno u Louisiani). Francuski je takođe široko govorni jezik u mnogim afričkim zemljama, uključujući Alžir, Maroko, Tunis, Kamerun i Obalu Slonovače.

Kakva je istorija francuskog jezika?

Francuski jezik vodi porijeklo iz latinskog jezika koji su koristili Rimljani, a koji su u Francusku donijeli Julije Cezar i drugi rimski vojnici. Franci, germanski narod, osvojili su ovo područje u 4.i 5. vijeku i govorili dijalektom poznatim kao franački. Ovaj jezik se stopio sa latinskim da bi formirao ono što je danas poznato kao starofrancuski.
U 11.veku počinje da se pojavljuje neka vrsta književnosti koja se zove trouvère (Trubadur) poezija, koja uvodi nove reči i složenije strukture rečenica. Ovaj stil pisanja proširio se širom Evrope i brzo postao popularan.
U 14.veku francuski je zvanično proglašen jezikom suda i korišćen je za sve službene dokumente. Buržoaska klasa je takođe počela da govori francuski umesto latinskog i njihov izbor reči počeo je da utiče na jezik.
Tokom 1600-ih, jezik je standardizovan i formalizovan, dajući nam savremeni francuski jezik. U 17.stoljeću osnovana je Akademija Francaise s ciljem održavanja integriteta jezika, a u 18. stoljeću Académie je objavila svoj prvi skup pravila o tome kako jezik treba koristiti i pisati.
Francuski jezik nastavlja se razvijati i danas, a nove riječi i fraze usvajaju se iz drugih jezika i kultura.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli francuskom jeziku?

1. Francois Rabelais (1494-1553): poznati renesansni pisac čija je inovativna upotreba francuskog jezika uspostavila novi stil pisanja i pomogla širenju francuskog jezika i kulture.
2. Victor Hugo (1802-1885): autor Les Misérables, Notre-Dame de Paris i drugih djela koja su popularizirala francusku književnost i pomogla da se jezik podigne na viši nivo.
3. Jean-Paul Sartre (1905-1980): filozof i pisac koji je pomogao da se uvede francuski egzistencijalizam i utiče na generacije mislilaca i pisaca u Francuskoj i šire.
4. Claude Lévi-Strauss (1908-2009): antropolog i društveni teoretičar koji je opširno pisao o francuskoj kulturi i doprinio teoriji strukturalizma.
5. Ferdinand de Saussure (1857-1913): Švajcarski lingvista i otac moderne lingvistike čiji se uticajni Kurs opšte lingvistike i danas proučava.

Kakva je struktura francuskog jezika?

Francuski jezik je romanski jezik sastavljen od nekoliko dijalekata sa visoko strukturiranim i uređenim sistemom gramatike. Ima zamršen sistem vremena, sa tri jednostavna vremena i šest složenih vremena koja izražavaju nijanse značenja, kao i raspoloženja poput konjunktive i kondicionala. Pored ovoga, francuski takođe sadrži četiri primarna glagolska oblika, dva glasa, dva gramatička roda i dva broja. Jezik također slijedi stroga pravila kada je u pitanju izgovor, intonacija i slaganje između riječi unutar rečenice.

Kako naučiti francuski jezik na najispravniji način?

1. Postavite ostvarive ciljeve. Počnite s osnovama i usredotočite se na savladavanje jedne vještine prije nego prijeđete na drugu.
2. Uronite u Francuski. Potrudite se da što više slušate, čitate, gledate i govorite francuski.
3. Naučite nove riječi i fraze svaki dan. Kreirajte kartice i vježbajte kroz razmaknuto ponavljanje.
4. Redovno vježbajte razgovorni francuski. Razgovarajte sa izvornim govornicima ili koristite web stranice za razmjenu jezika za praksu.
5. Upoznajte se sa francuskom kulturom. To će vam pomoći da bolje razumijete jezik i više ga cijenite.
6. Zabavite se s njim! Budite kreativni, griješite, nasmijte se sebi i sjetite se zašto uopće učite francuski.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir