O Grčkom Jeziku

U kojim zemljama se govori grčki jezik?

Grčki je službeni jezik Grčke i Kipra. Njime govore i male zajednice u Albaniji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Turskoj i Ukrajini. Grčki jezik govori i veliki broj iseljeničkih zajednica i dijaspore širom svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Australiju i Kanadu.

Kakva je istorija grčkog jezika?

Grčki jezik ima dugu i bogatu istoriju, počevši od mikenskog perioda (1600-1100 p.n. e.), kada je bio rani oblik Helenskog. Starogrčki je bio grana indoevropske jezičke porodice i smatra se temeljem svih modernih evropskih jezika. Najranija poznata literatura napisana na starogrčkom jeziku počela se pojavljivati oko 776.godine p. n. e. u obliku poezije i priča. Tokom klasičnog perioda (od 5.do 4. veka p. n. e.), Grčki jezik je usavršen i sazreo u svoj klasični oblik, koji je osnova modernog grčkog.
Grčki se govorio u nekom ili drugom obliku sve do 5.veka nove ere, kada se velikom većinom prebacio na demotski oblik, koji je i danas u upotrebi kao službeni jezik Grčke. Tokom vizantijske ere (400-1453.godine nove ere), glavni jezik u Istočnom rimskom carstvu bio je grčki. Nakon pada Vizantijskog carstva, grčki je prošao kroz period propadanja. Tek 1976.godine grčki je zvanično postao službeni jezik zemlje. Danas je grčki jedan od najrasprostranjenijih jezika u Evropi, sa skoro 15 miliona izvornih govornika.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli grčkom jeziku?

1. Homer-smatra se ocem grčkog jezika i književnosti, čiji su epovi, Ilijada i Odiseja, temeljna djela Zapadne književnosti.
2. Platon-antički filozof je zaslužan za uvođenje novih ideja, riječi i pojmova u Grčki jezik.
3. Aristotel-ne samo da je opširno pisao o filozofiji i nauci na svom maternjem grčkom, već neki vjeruju da je on prvi kodificirao jezik.
4. Hipokrat-poznat kao otac Medicine, opširno je pisao na grčkom, imajući veliki uticaj na medicinsku terminologiju.
5. Demosten-ovaj veliki govornik marljivo je pisao na jeziku, uključujući mnoge govore, govore i druga djela.

Kakva je struktura grčkog jezika?

Struktura grčkog jezika je veoma promenjena, što znači da reči menjaju oblik u skladu sa svojom ulogom u rečenici. Na primjer, imenice, pridjevi i zamjenice moraju se odbaciti da bi se označio Broj, rod i padež. Glagoli su konjugirani da označe Vrijeme, glas i raspoloženje. Pored toga, slogovi unutar riječi često prolaze kroz različite promjene ovisno o kontekstu u kojem se nalaze.

Kako naučiti grčki jezik na najispravniji način?

1. Kupite dobar osnovni kurs na grčkom: dobar uvodni kurs na grčkom jeziku dat će vam pregled jezika i naučiti vas osnovama kao što su gramatika, izgovor i rječnik.
2. Zapamtite abecedu: učenje grčke abecede prvi je korak ka razumijevanju grčkih riječi i fraza. Obavezno naučite velika i mala slova i vježbajte izgovor.
3. Naučite uobičajene riječi i fraze: pokušajte pokupiti neke od najčešćih grčkih fraza i riječi. Ovo uključuje pozdrave i korisne riječi kao što su “zdravo”, “zbogom”, “molim”, “hvala”, “da” i “ne”.
4. Slušajte grčku muziku: slušanje Grčke muzike može vam pomoći u odabiru izgovora, ritma i intonacije jezika. Takođe vam daje organski način učenja jezika, jer vas izlaže razgovorima i situacijama iz stvarnog života.
5. Vježbajte s izvornim govornikom: ako imate pristup izvornom grčkom govorniku, vježbanje jezika s njima je neophodno. Glasno govorenje i razgovori na grčkom omogućavaju vam da brzo naučite jezik i ispravite sve greške koje napravite.
6. Prijavite se za čas jezika: ako nemate pristup izvornom govorniku grčkog jezika, prijava na čas jezika odličan je način za učenje jezika. Bićete okruženi ljudima koji su u istom čamcu kao i vi i to će vam dati priliku da vežbate i postavljate pitanja o jeziku.
7. Čitajte grčku književnost: čitanje klasične i moderne grčke književnosti pružit će vam uvid u jezik i omogućiti vam dublje razumijevanje njegovih nijansi.
8. Gledajte Grčke filmove i TV emisije: gledanje grčkih filmova i TV emisija izložit će vas jeziku u svakodnevnom razgovoru kako biste mogli početi razumjeti kako se njime govori.
9. Otputujte u Grčku: najbolji način za učenje jezika je uroniti u kulturu i okolinu. Putovanje u Grčku pružit će vam priliku da vježbate jezik u svakodnevnom životu i preuzmete regionalne dijalekte.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir