O Holandskom Jeziku

U kojim zemljama se govori holandski jezik?

Holandski jezik se pr enst eno go ori u Holandiji, Belgiji i Surinamu. Također se govori u dijelovima Francuske i Njemačke, kao i u raznim karipskim i pacifičkim ostrvskim zemljama, kao što su Aruba, Curacao, Sint Maarten, Saba, St. Eustatius i Holandski Antili. Manje grupe govornika holandskog mogu se naći širom svijeta, uključujući Kanadu, Sjedinjene Države, Australiju, Novi Zeland, Indoneziju, Južnu Afriku i još mnogo toga.

Kakva je istorija holandskog jezika?

Holandski jezik je zapadnogermanski jezik koji je nastao u drevnoj Franačkoj istorijskoj regiji Frisia. Usko je povezan sa Niskonjemačkim i engleskim jezikom, a u Holandiji se koristi otprilike od 12.stoljeća. Standardizovani pisani oblik holandskog jezika razvijen je tokom 16.veka i brzo se proširio širom zemlje. Do 17.vijeka postao je dominantni jezik područja holandskog jezika, koji uključuje Holandiju, Flandriju u Belgiji i Surinam u Južnoj Americi. Tokom holandske kolonizacije u 17.i 18. stoljeću, jezik se proširio na druge dijelove svijeta, uključujući Indoneziju, Južnu Afriku i Karibe. U 19.veku, holandski je takođe služio kao lingua franca u Istočnoj Indiji i u južnoafričkim lukama. Nakon Drugog svjetskog rata, imigracija iz zemalja engleskog govornog područja povećala je upotrebu engleskog jezika u Holandiji, što je dovelo do smanjenja broja holandskih govornika. Međutim, jezik se i dalje široko govori, posebno u Holandiji i Belgiji, i službeni je jezik Evropske unije.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli holandskom jeziku?

1. Desiderius Erasmus (1466-1536): promovirao je humanističku verziju holandskog jezika i zaslužan je za pomoć u stvaranju zlatnog doba holandske književnosti.
2. Joost van den Vondel (1587-1679): bio je plodan dramaturg koji je pisao u nekoliko žanrova i smatra se jednom od najvažnijih ličnosti holandske književnosti.
3. Simon Stevin (1548-1620): opširno je pisao o matematici i inženjerstvu, a bio je poznat i po svom pionirskom radu u popularizaciji holandskog jezika i povećanju njegove upotrebe.
4. Jacob Cats (1577-1660): bio je pjesnik, muzičar i državnik i pomogao je u razvoju holandskog jezika standardizacijom njegove gramatike i sintakse.
5. Jan de Witt (1625-1672): bio je važna politička ličnost u Holandiji i zaslužan je za razvoj holandskog političkog jezika.

Kakva je struktura holandskog jezika?

Struktura holandskog jezika je kombinacija germanskih i romanskih jezičkih uticaja. To je flektivni jezik sa tri gramatička roda, tri broja i četiri padeža. Njegov pisani oblik slijedi ista opća pravila kao njemački ili engleski, s rečenicama koje se sastoje od subjekta, predikata i objekta. Međutim, kada se govori, holandski jezik ima tendenciju da bude sažetiji, oslanjajući se na red riječi i kontekst kako bi prenio značenje.

Kako naučiti holandski jezik na najispravniji način?

1. Počnite tako što ćete naučiti osnove. Naučite holandsku abecedu, izgovor i upoznajte se sa uobičajenim riječima i frazama.
2. Slušajte holandsku muziku, gledajte holandske filmove i televizijske emisije i čitajte holandske knjige i novine kako biste se upoznali s jezikom.
3. Pohađajte kurs holandskog. Pohađanje časa pomoći će vam da izgradite svoje temelje i povjerenje u govor i razumijevanje holandskog.
4. Iskoristite prednosti alata i aplikacija za online učenje kao što su Duolingo i Rosetta Stone.
5. Vježbajte razgovor s izvornim govornikom i zamolite ih da isprave sve vaše greške. Ovo je najbolji način da naučite pravilno govoriti i razumjeti jezik.
6. Obavežite se za upotrebu jezika. Svaki dan odvojite vrijeme za vježbanje čitanja i govora holandskog.
7. Zabavi se! Učenje novog jezika treba da bude uzbudljivo i prijatno. Isprobajte različite metode i pronađite ono što vam najbolje odgovara.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir