O Indonežanskom Jeziku

U kojim zemljama se govori indonežanski jezik?

Indonezijski je službeni jezik Indonezije, a također se govori u Istočnom Timoru i dijelovima Malezije.

Kakva je istorija indonežanskog jezika?

Indonezijski jezik, poznat i kao Bahasa Indonezija, službeni je jezik Indonezije i ima svoje korijene u starijem obliku malajskog jezika. Originalni malajski jezik, poznat kao stari malajski, korišten je u većem dijelu Malajskog arhipelaga od najmanje 7.vijeka nove ere. Vremenom su trgovina i širenje islama dodatno utjecali na jezik i on se na kraju podijelio na ono što je danas poznato kao mnogo različitih Malajskih jezika i dijalekata. U 19.stoljeću holandski kolonijalisti uveli su niz posuđenih riječi u jezik, koji je postao poznat kao Malezijski. Na kraju, u 20.veku, jezik je dalje evoluirao u ono što je danas poznato kao moderni indonežanski. Jezik je proglašen službenim jezikom indonežanske nacije 1945.godine nakon nezavisnosti zemlje, a od tada se jezik nastavlja razvijati, usvajanjem novog rječnika i pravopisa.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli indonežanskom jeziku?

1. Amir Syarifuddin (1861-1916): bio je poznat kao “otac indonezijske književnosti” i napisao je nekoliko značajnih djela, uključujući “Rangkaian Puisi dan Prosa” (lanac pjesama i proze).
2. Raden Mas Soewardi Soerjaningrat (1903-1959): on se široko smatra osnivačem modernog indonežanskog jezika i bio je odgovoran za stvaranje rječnika indonežanskog jezika.
3. Pramoedya Ananta Toer (1925-2006): toer je bio poznati indonežanski autor i istoričar koji je napisao mnoge knjige na indonežanskom i holandskom. Takođe je pomogao u razvoju savremenijeg stila pisanja na indonežanskom jeziku.
4. Mohammad Yamin (1903-1962): bio je indonežanski političar i pisac koji je igrao glavnu ulogu u uspostavljanju Republike Indonezije. Takođe je opširno pisao o jezičkoj reformi, pomažući u stvaranju jedinstvenog nacionalnog jezika.
5. Emha Ainun Nadjib (1937 -): poznat i kao ‘Gus Mus’, on je pjesnik i esejista koji je opširno pisao o razvoju indonežanske književnosti. Njegova djela često se hvale zbog duhovitih i filozofskih uvida.

Kakva je struktura indonežanskog jezika?

Struktura indonežanskog jezika zasniva se na Austronezijskoj jezičkoj porodici, koja je grana veće Malajsko-Polinezijske jezičke grupe. To je jezik subjekt-glagol-objekt i ima relativno jednostavnu sintaksu s nekoliko gramatičkih pravila. Većina riječi je nezaražena, a glagolska vremena su naznačena upotrebom pomoćnih glagola. Indonezijski je također aglutinativni jezik, s mnogim sufiksima i prefiksima dodanim u različite dijelove govora. Jezik nema rodne razlike i ima tri glavna oblika obraćanja.

Kako naučiti indonežanski jezik na najispravniji način?

1. Nabavite dobar udžbenik indonežanskog jezika i temeljito ga proučite. Obavezno vježbajte svoj rječnik, izgovor i konjugaciju glagola.
2. Pođite na časove indonežanskog jezika ako je moguće. Može vam pomoći da naučite odgovarajuću gramatiku i izgovor, kao i dati vam priliku da vježbate razgovor sa izvornim govornicima.
3. Gledajte indonezijske filmove ili televizijske emisije kako biste bolje razumjeli jezik.
4. Slušajte indonezijsku muziku i podcaste. Ovo se može uraditi iz udobnosti sopstvenog doma i pružiće vam veću izloženost jeziku.
5. Čitajte knjige na indonezijskom. Ovo je odličan način da poboljšate svoje razumijevanje čitanja i proširite svoj rječnik.
6. Vježbajte razgovor sa izvornim govornicima indonezijskog. Ako je moguće, otputujte u Indoneziju za impresivno iskustvo i pronađite prilike za vježbanje s izvornim govornicima.
7. Odmorite se s vremena na vrijeme. Učenje bilo kojeg jezika može biti oporezivanje, pa se pobrinite da napravite pauzu kada vam zatreba i ne zaboravite da se zabavite tokom učenja!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir