O Islandskom Jeziku

U kojim zemljama se govori Islandski jezik?

Islandski se govori isključivo na Islandu, iako je poznato da ga neki Sjevernoamerički imigranti koriste kao drugi jezik.

Kakva je istorija islandskog jezika?

Islandski jezik je germanski jezik koji ima bliske veze sa staronordijskim i kojim Islandski narod govori od 9.vijeka. Prvi put je zabeležen u 12.veku u islandskim Sagama, koje su napisane na Staronordijskom.
Do 14.vijeka Islandski je postao dominantni jezik Islanda i počeo se odvajati od svojih Staronordijskih korijena, razvijajući novu gramatiku i rječnik. Ovaj proces je ubrzan reformacijom 1550.godine, kada je luteranizam postao dominantan na Islandu, što je rezultiralo prilivom vjerskih tekstova iz danskog i njemačkog jezika koji su trajno promijenili jezik.
U 19. veku Island je počeo da postaje industrijalizovaniji i usvojio je neke reči iz engleskog i danskog. Pokret za standardizaciju jezika započeo je početkom 20. stoljeća, s prvim reformama pravopisa 1907-1908. To je dovelo do stvaranja jedinstvenog standardnog islandskog jezika (íslenska) 1908.godine, što je omogućilo dalje reforme.
U kasnom 20. vijeku, jezik je doživio još daljnje promjene, sa inkorporacijom modernih posuđenih riječi i termina vezanih za tehnologiju, kao i uvođenjem rodno neutralnih termina za objašnjenje feminističkih pokreta. Danas se Islandski jezik još uvijek razvija i nastavlja ostati relativno nepromijenjen, dok polako usvaja nove riječi koje odražavaju promjenjivu kulturu i okruženje.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli islandskom jeziku?

1. Snorri Sturluson (1178-1241): legendarni Islandski pjesnik, istoričar i političar čije je pisanje imalo dubok utjecaj na Islandski jezik, kao i na književnost.
2. Jónas Hallgrímsson (1807-1845): Islandski pjesnik koji se često slavi kao otac moderne islandske poezije. Njegova lirska djela oblikovala su moderni Islandski jezik i uvela nove riječi i pojmove.
3. Jón Árnason (1819-1888): Islandski učenjak koji je sastavio i objavio prvi sveobuhvatni rječnik islandskog 1852.
4. Einar Benediktsson (1864-1940): poznati Islandski pisac i pjesnik koji je pomogao u oblikovanju moderne islandske književnosti i dodatno joj ulio elemente narodne kulture.
5. Klaus Von Seeck (1861-1951): njemački lingvista koji je prvi detaljno opisao Islandski i uporedio Islandski jezik sa drugim germanskim jezicima.

Kakva je struktura islandskog jezika?

Islandski jezik je sjevernogermanski jezik koji potječe od staronordijskog, jezika ranih skandinavskih doseljenika u zemlji. Struktura jezika ukazuje na njegove germanske korijene; koristi redoslijed riječi subjekt-glagol-objekt, a ima i jaku flektivnu morfologiju. Takođe ima tri roda (muški, ženski i srednji) i četiri padeža (nominativ, akuzativ, Dativ i genitiv). Takođe ima gramatičku dualnost, što ukazuje da islandske imenice, glagoli i pridjevi imaju dva različita oblika: jedninu i množinu. Osim toga, upotreba deklinacije je uobičajena na islandskom i koristi se za označavanje broja, padeža, određenosti i posjeda.

Kako naučiti Islandski jezik na najispravniji način?

1. Posvetite se učenju: odlučite koliko vremena želite posvetiti učenju jezika i posvetite mu se. Postavite sebi realne ciljeve, poput učenja nove riječi ili gramatičkog pravila svaki dan ili nastojanja da svaki dan čitate stranicu iz knjige na islandskom.
2. Pronađite resurse koji rade za vas: na internetu je dostupno mnogo resursa koje možete koristiti za poboljšanje svog iskustva učenja. Možda bi bilo korisno pronaći udžbenik koji se fokusira na gramatičku strukturu jezika i koristiti audio snimke ili video zapise za slušanje i izgovaranje.
3. Vježbajte redovno: da biste stekli povjerenje u jezik i bili sigurni da ne zaboravite ono što ste naučili, redovno vježbajte. Možete se pridružiti online času, pronaći islandskog partnera za razgovor na mreži ili vježbati sa prijateljima.
4. Uronite u islandsku kulturu: gledanje islandskih filmova i televizije, čitanje islandskih knjiga i časopisa i prisustvovanje islandskim kulturnim događajima sjajni su načini da se upoznate s jezikom i kulturom.
5. Zabavite se s njim: učenje jezika treba da bude prijatno! Isprobajte neke islandske jezike i idiome ili se zabavite igrajući online jezičke igre.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir