O Italijanskom Jeziku

U kojim zemljama se govori italijanski jezik?

Italijanski je službeni jezik u Italiji, San Marinu, Vatikanu i dijelovima Švicarske. Takođe se govori u Albaniji, Malti, Monaku, Sloveniji i Hrvatskoj. Osim toga, postoji nekoliko zajednica koje govore italijanski širom svijeta, uključujući zemlje poput Sjedinjenih Država, Francuske i Argentine.

Kakva je istorija italijanskog jezika?

Istorija italijanskog jezika je duga i složena. Najraniji sačuvani pisani zapis o italijanskom datira iz 9.vijeka nove ere, iako je vjerovatno da se jezikom govorilo mnogo ranije. Italijanski jezik evoluirao je iz dijalekata Longobardic, germanskog jezika kojim su govorili Langobardi, germanski narod koji je napao Italijansko poluostrvo u 6.veku nove ere.
Od 9.do 14. vijeka, Italijanski se značajno razvijao, razvojem regionalnih dijalekata širom poluostrva. U ovom periodu nastao je toskanski dijalekt, ili ‘Toscana’, koji je postao osnova za savremeni standardni italijanski jezik.
U 15.veku uticaj pisaca iz Firence, Rima i Venecije doveo je do dalje standardizacije jezika. U to vrijeme u rječnik jezika uključene su brojne riječi zasnovane na latinskom jeziku, poput ‘amoroso’ (divno) i ‘dolce’ (slatko).
U 16.i 17. veku Italija je doživela period Velike književne produkcije. Najuticajnije ličnosti ovog vremena bili su Dante, Petrarka i Boccaccio, čija su djela imala veliki utjecaj na jezik.
U 19. veku Italija je prošla proces političkog ujedinjenja i uspostavljen je novi standardni jezik, ili “Italiano Comune”. Službeni jezik Italije sada je zasnovan na toskanskom dijalektu, zbog svog istaknutog književnog naslijeđa.
Uprkos svojoj dugoj istoriji, italijanski ostaje jezik koji se i dalje aktivno koristi u svakodnevnom govoru u mnogim dijelovima zemlje.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli italijanskom jeziku?

1. Dante Alighieri (1265-1321): često nazivan “ocem italijanskog jezika”, Dante je napisao Božanstvenu komediju i zaslužan je za uspostavljanje Toskanskog dijalekta kao osnove za Moderni standardni italijanski.
2. Petrarka (1304-1374): italijanski pesnik i učenjak, Petrarka je zapamćen po svom humanističkom uticaju i takođe je zaslužan za izmišljanje sonetnog oblika poezije. Opširno je pisao na italijanskom, pomažući da jezik bude književniji.
3. Boccaccio (1313-1375): italijanski autor iz 14.stoljeća, Boccaccio je napisao niz djela na italijanskom, uključujući Dekameron i priče iz života svetog Franje. Njegov rad je pomogao da se Italijanski jezik proširi izvan njegovih dijalekata i stvori svojevrsni lingua franca.
4. Luigi Pirandello (1867-1936): dramaturg dobitnik Nobelove nagrade, Pirandello je napisao mnoga djela na italijanskom jeziku koja su se bavila temama društvene otuđenosti i egzistencijalne tjeskobe. Njegova upotreba svakodnevnog jezika pomogla je da se jezik više koristi i razumije.
5. Ugo Foscolo (1778-1827): jedna od najuticajnijih ličnosti italijanskog romantizma, Foscolo je pomogao u oblikovanju jezika modernog italijanskog popularizacijom upotrebe Rima, metara i drugih poetskih konvencija.

Kakva je struktura italijanskog jezika?

Italijanski jezik je romanski jezik i, kao i drugi romanski jezici, strukturiran je oko glagola. Ima redoslijed riječi subjekt-glagol-objekt i ima složen sistem vremena i raspoloženja za izražavanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Smatra se jednim od jezika koje je teže naučiti, zbog svojih složenih nijansi i suptilnih razlika u značenju između riječi.

Kako naučiti italijanski jezik na najispravniji način?

1. Uronite: najbolji način za učenje jezika je da se uronite u njega što je više moguće. To znači slušati, govoriti i čitati na italijanskom što je više moguće. Pronađite italijanske filmove, TV emisije, muziku, knjige i razgovore sa izvornim govornicima.
2. Spustite osnove: naučite osnove italijanske gramatike, posebno glagolska vremena, imenički rod i oblike zamjenica. Počnite s osnovnim razgovorom poput predstavljanja, postavljanja i odgovaranja na pitanja i izražavanja emocija.
3. Vježbajte redovno: učenje bilo kojeg jezika zahtijeva posvećenost i praksu. Pobrinite se da stalno provodite vrijeme učeći i vježbajući talijanski.
4. Mudro koristite resurse: na raspolaganju vam je puno resursa koji će vam pomoći da naučite italijanski. Iskoristite online kurs za učenje jezika, rječnike, knjige fraza i audio knjige.
5. Ostanite motivirani: učenje bilo kojeg jezika može biti izazov. Postavite sebi male ciljeve i nagradite se kada do njih dođete. Proslavite svoj napredak!
6. Zabavite se: učenje italijanskog treba da bude zabavno i prijatno iskustvo. Učinite učenje zabavnim igrajući jezičke igre ili gledajući italijanske crtiće. Iznenadit ćeš se kako brzo učiš.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir