O Javanskom Jeziku

U kojim zemljama se govori javanski jezik?

Javanski je maternji jezik Javanskog naroda, koji prvenstveno živi na ostrvu Java u Indoneziji. Takođe se govori u dijelovima Surinama, Singapura, Malezije i Nove Kaledonije.

Kakva je istorija Javanskog jezika?

Javanski jezik je Austroazijski jezik kojim govori oko 85 miliona ljudi, uglavnom na indonezijskom ostrvu Java. To je jedan od najčešće korištenih jezika Austronezijske jezičke porodice, koji se uglavnom govori u cijelom indonezijskom arhipelagu.
Javanski ima dugu i bogatu istoriju, sa zapisima o svom postojanju koji datiraju iz 12.veka nove ere. Počevši od tog vremena, vjeruje se da je bio pod velikim utjecajem sanskrita, tamilskog i balijskog, kao i drugih Austronezijskih jezika. Ovaj uticaj je i danas jasno vidljiv u jeziku, pri čemu su mnoge reči usvojene iz ovih starih jezika.
U moderno doba Javanski se prvenstveno govori u Centralnoj i istočnoj Javi, a ujedno je i lingua franca u regionu. Koristi se u formalnim situacijama, uključujući emisije vijesti i vladine komunikacije, dok ga kolokvijalno lokalno stanovništvo uglavnom koristi kao maternji jezik. Javanski se takođe uči u nekim školama, uglavnom na centralnoj i istočnoj Javi.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli javanskom jeziku?

1. Raden Adjeng Kartini (1879-1904): Javanska žena koja je opširno pisala o stradanju žena i njihovim pravima u tradicionalnom javanskom društvu i kulturi. Smatra se pionirkom feminističkog pokreta, a njena djela čine važan dio kanona javanske književnosti.
2. Pangeran Diponegoro (1785-1855): Javanski princ i vojskovođa koji je vodio uspješnu pobunu protiv holandskog kolonijalnog režima 1825. Njegove ideje i spisi uvelike su doprinijeli razvoju Javanskog nacionalizma.
3. R. A. Wiranatakusumah IV (1809-1851): rani Javanski intelektualac, pisac i lingvista koji je bio odgovoran za razvoj modernog Javanskog sistema pisanja. Napisao je i nekoliko knjiga o javanskoj kulturi i književnosti.
4. R. M. Ng. Ronggowarsito (1822-1889): Javanski diplomata, pisac i pjesnik koji je opširno pisao o javanskom društvu, istoriji i kulturi. Zaslužan je za pisanje poznate javanske epske pjesme Serat Centhini.
5. Mas Marco Kartodikromo (1894-1966): poznati Javanski naučnik koji je istraživao i opširno pisao o javanskom jeziku, književnosti, običajima i tradiciji. Zaslužan je za rječnik Javanskog jezika, prvu knjigu napisanu u modernom javanskom sistemu pisanja.

Kakva je struktura Javanskog jezika?

Javanski jezik je član Austronezijske jezičke porodice, srodan indonezijskom i drugim jezicima koji se govore u jugoistočnoj Aziji. Kao i mnogi jezici ove regije, Javanski je izolirajući jezik; to jest, ima relativno malo fleksija i riječi se ne kombinuju sa prefiksima, sufiksima i drugim promjenama kako bi se stvorila nova značenja. Imenice nisu označene za rod, množinu i padež, a konjugacija glagola je prilično jasna. Osim toga, s obzirom na blizak odnos između Javanskog i indonežanskog, mnoge osnovne riječi i fraze dijele se između dva jezika.

Kako naučiti javanski jezik na najispravniji način?

1. Pronađite ugledni program ili učitelja Javanskog jezika. Ako je moguće, pronađite onaj koji se fokusira na učenje jezika u kulturnom kontekstu kako biste mogli razumjeti kulturni kontekst i nijanse jezika.
2. Obavezno odaberite program koji koristi moderne tehnike učenja, kao što su video lekcije, audio datoteke i interaktivne vježbe.
3. Investirajte u kvalitetne materijale na javanskom jeziku, kao što su udžbenici, rječnici i knjige razgovora.
4. Nabavite sebi partnera za javanski jezik, kao što je izvorni govornik ili neko ko takođe uči jezik.
5. Uložite vrijeme i trud da redovno vježbate i pregledavate.
6. Pridružite se online zajednicama ili grupama u kojima možete razgovarati sa kolegama koji uče i izvornim govornicima na javanskom.
7. Ostanite motivirani postavljanjem malih ciljeva koje možete lako postići.
8. Ako je moguće, otputujte u javu i uronite u jezik i kulturu.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir