O Jeziku Hill Mari

U kojim zemljama se govori jezik Hill Mari?

Jezik Hill Mari govori se u Rusiji i Bjelorusiji.

Kakva je istorija jezika Hill Mari?

Jezik Hill Mari je uralski jezik kojim govori narod Hill Mari u Rusiji. Jezik je prvi put dokumentovan sredinom 17.veka kada su ruski istraživači i naučnici počeli da prave putne izveštaje o narodu Mari na tom području. Početkom 19.vijeka lingvisti su počeli dodatno dokumentirati jezik i popularizirati njegovu upotrebu među ljudima. Tokom sovjetske vladavine, jezik je zabilježio značajan porast popularnosti jer se učio u školama i koristio u mnogim službenim dokumentima. Nakon pada Sovjetskog Saveza, jezik je doživio preporod sa mnogim mladim ljudima koji ga danas uče i koriste.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli jeziku Hill Mari?

1. Pavel Chudinov-naučnik Hill Mari koji je napisao prvu sveobuhvatnu enciklopediju jezika Hill Mari objavljenu 1973.godine.
2. Pavel Pentkov-autor dva rječnika Hill Mari jezika, jedan od njih objavljen 2003.godine, a drugi u 2017. godini.
3. Tatiana Rudina-kreator prvog brda Mari jezičnih kurseva za učenje djece.
4. Yury Makarov-Hill Mari lingvista koji je stvorio prvi Hill Mari udžbenik 1983.godine.
5. Anna Kuznetsova-autor nekoliko Hill Mari gramatike udžbenika, rječnika i edukativnih materijala.

Kakva je struktura jezika Hill Mari?

Brdsko – Marijski jezik pripada Uralskoj jezičkoj porodici, a posebno volško-Finskoj grani. To je aglutinativni jezik, što znači da formira riječi dodavanjem sufiksa u koren riječi kako bi izrazio gramatičke odnose. Na primjer, ovisno o kontekstu i dodanom sufiksu, ista osnova može značiti “knjiga”, “knjige” ili “čitanje knjige”. Takođe koristi harmoniju samoglasnika, zvučni proces koji zahtijeva da se određeni samoglasnici u riječi promijene kako bi se održao određeni obrazac. Ne postoji rodna razlika u jeziku Hill Mari i smatra se konzervativnijim od ostalih ugrofinskih jezika zbog ograničenog broja posuđenih riječi iz drugih jezičkih porodica.

Kako naučiti jezik Hill Mari na najispravniji način?

1. Pronađite izvornog govornika jezika Hill Mari: najbolji način da naučite jezik je da se uronite u njega. Razgovarajte sa izvornim govornikom Hill Mari da biste stekli razumijevanje gramatike, izgovora i vokabulara jezika.
2. Naučite abecedu: prije nego što počnete učiti nove riječi i fraze, važno je upoznati se s abecedom Hill Mari.
3. Počnite s jednostavnim riječima i frazama: fokusirajte se na pamćenje osnovnih riječi kao što su boje, brojevi, dani u sedmici i jednostavnih fraza poput “zdravo”, “zbogom” i “molim” i “hvala”.”
4. Pohađajte čas jezika Hill Mari: ako je dostupan u vašem području, razmislite o upisu na čas jezika Hill Mari ili online kurs jezika. Saznajte nude li neki lokalni univerziteti kurseve posebno za jezik Hill Mari.
5. Vježbajte redovno: dosljednost je ključna pri učenju novog jezika. Pokušajte da vježbate svaki dan i pronađite načine da uključite jezik u svoj svakodnevni život. Slušajte muziku Hill Mari i gledajte filmove ili emisije Hill Mari kako biste shvatili uobičajene riječi i fraze.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir