O Jeziku Kanada

U kojim zemljama se govori Kanadski jezik?

Kanada se prvenstveno govori u državi Karnataka, Indija. Takođe se donekle govori u susjednim državama Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu, Kerala, Goa i Maharashtra. Pored toga, postoje značajne zajednice DIJASPORE koje govore Kanada u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Singapuru, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Australiji i Velikoj Britaniji.

Kakva je istorija Kannada jezika?

Kannada jezik je Dravidski jezik porijeklom iz indijske države Karnataka. To je službeni jezik države i jedan od klasičnih jezika Indije. Jezik se može pratiti od oko 900-1000 godine N. E., kada su Karnatakom vladali Badami Chalukyas. Tokom ovog perioda, mnogi natpisi su napisani na Kanadi, što ga čini jednim od najstarijih pisanih jezika u Indiji. Kako su Chalukyas svrgnute od strane različitih dinastija kao što su Rashtrakutas i Hoysalas, njihovi jezici su uticali na savremeni dijalekt Kanade. Tokom dinastije Vijayanagara, Kanada književnost cvjetala, a Harihara i Raghavanka bile su neke od najpoznatijih književnih ličnosti tog doba. U 19.stoljeću Britanska vladavina donijela je priliv engleskih posuđenih riječi u jezik, što je i dalje vidljivo u modernoj Kanadi. Danas se Kanada široko govori u državi Karnataka i drugim dijelovima južne Indije.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli Kannada jeziku?

1. Kempegowda-vladar iz 16.stoljeća koji je vodio oživljavanje kanadske književnosti i smatra se osnivačem moderne kanadske književnosti.
2. Kuvempu – Kannada pjesnik 20. stoljeća, romanopisac, dramaturg i filozof. Smatra se najvećom figurom u kanadskoj književnosti 20. vijeka.
3. Pampa-bio je Kannada pjesnik iz 11.vijeka i jedan je od najranijih poznatih indijskih autora. Napisao je najraniju dostupnu epsku pjesmu na kanadskom jeziku, Vikramarjuna Vijaya.
4. Muddana – bio je Kannada pjesnik i dramatičar iz 14. vijeka. Napisao je nekoliko drama i pjesama koje se smatraju remek-djelima rane kanadske književnosti.
5. Raghavanka-Kannada pesnik i autor iz 11. veka, koji se smatra najpoznatijim piscem Allama Prabhu ere. Bio je i jedan od pet važnih pjesnika Kannada književne tradicije.

Kakva je struktura Kannada jezika?

Struktura Kanade prilično je složena i sastoji se od različitih elemenata, uključujući sklad samoglasnika, glagolska vremena i konjugacije, deklinacije imenica i zamjenica, označavanje padeža, postpozicije i mnoge druge. Kanada ima aglutinativnu jezičku strukturu, gdje se riječi formiraju kombinacijom različitih morfema (minimalna jedinica značenja). Svaka riječ nosi više od jednog značenja, što omogućava veoma veliku raznolikost izraza.

Kako naučiti jezik Kanada na najispravniji način?

1. Nađi tutora. Imati iskusnog učitelja Kanade može vam pomoći da brzo i pravilno naučite jezik. Potražite na internetu iskusne Kanada tutore i odaberite onu koja vam najviše odgovara.
2. Koristite audio-vizuelni materijal. Video zapisi, filmovi, pjesme i drugi audio-vizuelni materijal su odličan alat za učenje bilo kojeg jezika. Obavezno upotrijebite materijal u Kanadi jer će ga biti mnogo lakše razumjeti nego materijal na drugom jeziku.
3. Uronite u jezik. Pokušajte se okružiti u Kanadi što je više moguće. Slušajte radio, čitajte knjige, gledajte televizijske emisije i razgovarajte s ljudima na jeziku.
4. Vježba. Najbolji način za učenje bilo kojeg jezika je praksa. Vježbajte ono što ste naučili što je češće moguće. Svaki dan odvojite određeno vrijeme za vježbanje svoje Kanade i također pronađite druge s kojima možete vježbati.
5. Idite na časove. Pohađanje časova u Kanadi može biti veoma korisno. Ne samo da ćete učiti od iskusnih nastavnika, već ćete moći i da vježbate sa drugim učenicima u razredu.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir