O Jeziku Papiamento

U kojim zemljama se govori jezik Papiamento?

Papiamento se prvenstveno govori na Karipskim ostrvima Aruba, Bonaire, Curaçao i holandskom polu-ostrvu (Sint Eustatius). Takođe se govori u venecuelanskim regijama Falcón i Zulia.

Kakva je istorija jezika Papiamento?

Papiamento je Afro-portugalski kreolski jezik porijeklom sa karipskog ostrva Aruba. To je mješavina Zapadnoafričkih jezika, portugalskog, španskog i holandskog, između ostalih jezika. Jezik su prvi put koristili u 16.stoljeću portugalski i španski trgovci koji su stigli na ostrvo Curaçao u potrazi za zlatom i robovima. Tokom ovog perioda, Papiamento se prvenstveno koristio kao trgovački jezik među ovim različitim etničkim grupama. Vremenom je postao jezik lokalnog stanovništva, zamijenivši autohtone jezike koji su se tamo ranije govorili. Jezik se proširio i na obližnja ostrva Aruba, Bonaire i Sint Maarten. Danas je Papiamento jedan od službenih jezika ABC ostrva (Aruba, Bonaire i Curaçao) i njime govori preko 350.000 ljudi.

Ko je 5 najboljih ljudi koji su najviše doprinijeli jeziku Papiamento?

1. Hendrik Kip
2. Pieter de Jong
3. Hendrik De Cock
4. Ulrich de Miranda
5. Reimar Beris Besaril

Kakva je struktura jezika Papiamento?

Papiamento je kreolski jezik, sastavljen od elemenata iz portugalskog, holandskog i zapadnoafričkog jezika, kao i španskog, Arawačkog i engleskog. Gramatika Papiamenta je vrlo jednostavna i jasna, sa malo nepravilnosti. To je vrlo aglutinativan jezik, koji koristi afikse (prefikse i sufikse) za označavanje funkcije riječi u rečenici. U Papiamentu ne postoji fiksni red riječi; riječi se mogu rasporediti tako da izraze različita značenja. Jezik je također jedinstveno vezan za karipsku kulturu i često se koristi za izražavanje kulturnih ideja.

Kako naučiti jezik Papiamento na najispravniji način?

1. Uronite. Najefikasniji način da naučite bilo koji jezik je uranjanje u njega. Ako učite Papiamento, pokušajte pronaći druge ljude koji ga govore kako biste mogli ježbati s njima. Potražite grupe, časove ili klubove koji govore Papiamento.
2. Slušajte i ponovite. Odvojite vrijeme za slušanje izvornih govornika Papiamenta i ponovite ono što kažu. Na mreži postoje videozapisi s izvornim govornicima Papiamenta koji govore o različitim temama koje mogu biti korisne za ovo.
3. Čitati i pisati. Odvojite vrijeme za čitanje Papiamento knjiga i novina. Ako je dostupna, pronađite knjigu za pisanje za djecu koja sadrži riječi Papiamento i odgovarajuće slike. Također, zapišite riječi i fraze koje čujete od izvornih govornika Papiamenta.
4. Koristite online alate. Na raspolaganju su mnogi mrežni Alati i resursi koji pomažu u učenju Papiamenta. Pronađite kurs, web stranicu ili aplikaciju koja ima gramatičke vježbe, dijaloge, savjete za izgovor i druge aktivnosti.
5. Vježbajte govor. Kada se upoznate sa jezikom, vježbajte njegovo govorenje. Što više vježbate, ugodnije ćete postati govoreći Papiamento. Razgovarajte sa izvornim govornicima, snimite sebe kako govorite i vježbajte razgovore.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir