O Katalonskom Jeziku

U kojim zemljama se govori katalonski jezik?

Katalonski se govori u nekoliko nacija, uključujući Španiju, Andoru i Francusku. U nekim dijelovima Valencijske zajednice poznat je i kao Valensijanac. Osim toga, katalonski se govori u autonomnim gradovima Ceuta i Melilla u Sjevernoj Africi, kao i na Balearskim ostrvima.

Kakva je istorija katalonskog jezika?

Katalonski jezik ima dugu i raznovrsnu istoriju, koja datira još od 10.veka. To je romanski jezik, što znači da je evoluirao iz latinskog, a svoje korijene ima u sjeveroistočnom dijelu Iberijskog poluostrva. Katalonski je bio jezik Aragonske krune, koja je uključivala dijelove današnje Francuske, Italije i Španije od 11.do 15. stoljeća. Za to vrijeme jezik se proširio prema jugu i istoku po cijeloj regiji.
Tokom vekova, katalonski je bio pod velikim uticajem drugih jezika, uključujući francuski, španski i italijanski. U srednjem vijeku bio je službeni jezik Kraljevine Majorke i postao je preferirani jezik sudova Katalonije i Aragona. Korišten je i u određenim područjima Valencije i Balearskih ostrva. Kao rezultat toga, jezik je bio u stanju da zadrži svoje jedinstvene karakteristike iako je usvojio elemente drugih jezika.
U 18.veku, kada su Burboni preuzeli kontrolu nad regionom, katalonski je zamenjen španskim kao službenim jezikom i proglašen nezakonitim u delovima regiona. Ova zabrana trajala je do sredine 19.vijeka i od tada je jezik ponovo doživio popularnost. Jezik je sada priznat kao službeni jezik i u Španiji i u Francuskoj, a posljednjih decenija doživio je period revitalizacije.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli katalonskom jeziku?

1. Jaume II Aragonski (1267-1327): ujedinio je katalonski s drugim dijalektima i jezicima Pirinejskog poluotoka, stvarajući preteču modernog katalonskog.
2. Pompeu Fabra (1868-1948): često se naziva “ocem modernog katalonskog”, Fabra je bio istaknuti filolog koji je standardizirao i sistematizirao gramatiku jezika.
3. Joan Coromines (1893-1997): Coromines je napisao definitivni rječnik katalonskog jezika, koji i danas ostaje važno referentno djelo.
4. Salvador Espriu (1913-1985): Espriu je bio pjesnik, dramaturg i esejista koji je pomogao u promoviranju upotrebe katalonskog u književnosti.
5. Gabriel Ferrater (1922-1972): Ferrater je bio pjesnik i esejista čije su pjesme postale kultni izrazi katalonske kulture.

Kakva je struktura katalonskog jezika?

Struktura katalonskog jezika prati redoslijed riječi SVO (subjekt-glagol-objekt). To je sintetički jezik, što znači da svaka riječ može prenijeti više gramatičkih informacija. Glavne karakteristike morfologije jezika uključuju rod, broj i pridevsko slaganje. Postoje četiri vrste verbalnih konjugacija, koje formiraju verbalne paradigme u zavisnosti od osobe, broja, aspekta i raspoloženja. Postoje i dvije glavne klase imenica: determinantne i neodređene. Određene imenice nose otvorene članke, dok neodređene imenice ne.

Kako naučiti katalonski jezik na najispravniji način?

1. Pronađite dobar udžbenik katalonskog jezika ili online kurs – potražite nešto što pokriva osnove gramatike i vokabulara, a ima primjere i vježbe koje će vam pomoći da vježbate.
2. Koristite jezičke aplikacije-koristite mobilnu aplikaciju kao što je Duolingo, koja nudi časove katalonskog na početnom nivou i koristi igre koje će vam pomoći da naučite.
3. Gledajte katalonske filmove-gledanje filmova na katalonskom odličan je način da svoje uši upoznate s jezikom.
4. Čitajte na katalonskom-pokušajte pronaći knjige, časopise ili novine napisane na katalonskom, čak i ako samo pročitate nekoliko stranica, To vam može pomoći da pokupite nove riječi i fraze.
5. Slušajte izvorne govornike-postoji mnogo podcasta, radio emisija i TV programa dostupnih na katalonskom, pa ih iskoristite da vam pomognu da ispravite izgovor.
6. Vježbajte govor-najbolji način za učenje bilo kojeg jezika je da ga zaista koristite. Postoji mnogo zajednica govori katalonski širom svijeta, tako da bi trebalo biti lako naći nekoga da se bave sa!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir