O Kazahstanskom (Latinskom) Jeziku

U kojim zemljama se govori Kazahstanski (latinski) jezik?

Kazahstanski jezik, napisan latiničnim pismom, govori većina stanovništva u Kazahstanu, a govori se i u Mongoliji, Kini, Afganistanu, Iranu, Turskoj, Turkmenistanu i Uzbekistanu.

Kakva je istorija kazahstanskog (latinskog) jezika?

Kazahstanski jezik je turski jezik koji se govori uglavnom u Kazahstanu i službeni je jezik zemlje. Također je jedan od službenih jezika u provinciji Bayan-Ölgii u Mongoliji. Kazahstanski je jedan od najstarijih turskih jezika i njegova pisana istorija može se pratiti još od 8.veka kada je korišćen na orhonskim natpisima u Mongoliji. Tokom vekova, jezik se razvijao i prilagođavao promenljivom kulturnom i političkom okruženju Kazahstana.
Kazahstanski je prvobitno napisan arapskim pismom, ali je 1930-ih, tokom sovjetske ere, usvojeno modifikovano latinično pismo kao standardni sistem pisanja za jezik. Latinsko-kazahstanska abeceda sastoji se od 32 slova i uključuje različita slova za kratke i duge samoglasnike, kao i za druge jedinstvene zvukove u jeziku. U 2017.godini latinično kazahstansko pismo je malo izmijenjeno i sada uključuje 33 slova.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli kazahstanskom (latinskom) jeziku?

1. Abay Qunanbayuli (1845-1904) – književni genije kazahstanskog naroda, zaslužan je za modernizaciju latinskog sistema pisanja za kazahstanski i njegovo uvođenje krajem 19.stoljeća.
2. Magzhan Zhumabayev (1866-1919) – bio je glavni zagovornik Latinizacije kazahstanskog jezika. Nastavio je rad Abaya i odgovoran je za stvaranje moderne kazahstanske latinice.
3. Bauyrzhan Momyshuly (1897-1959) – bio je poznati pisac, pjesnik i političar iz Kazahstana koji je zaslužan za razvoj kazahstanskog jezika u jedinstven, standardiziran jezik.
4. Mukhtar Auezov (1897-1961) – uticajni Kazahstanski pisac, Auezov je bio posvećen razvoju kazahstanskog jezika i njegove kulture. Napisao je brojna djela na kazahstanskom jeziku, popularizirajući latinski sistem pisanja.
5. Kenzhegali Bulegenov (1913-1984) – Bulegenov je bio važan lingvista i istaknuta ličnost u razvoju kazahstanskog jezika. Radio je na mnogim udžbenicima, rječnicima i gramatikama, pomažući da Kazahstanski postane jezik pisanja.

Kakva je struktura kazahstanskog (latinskog) jezika?

Struktura kazahstanskog (latinskog) jezika uglavnom se zasniva na strukturi turskog jezika. Njegovu fonologiju karakteriše harmonija samoglasnika, visok stepen redukcije suglasnika i sklonost otvorenim slogovima. Gramatički, to je visoko aglutinativan jezik, s imenicama i pridjevima koji pokazuju brojne afikse i razne flektivne paradigme. Njegov glagolski sistem je takođe prilično složen, sa dva verbalna sistema (regularni i pomoćni), prefiksima, sufiksima i razrađenim sistemom aspekta i raspoloženja. Sistem pisanja kazahstanskog (latinskog) je latinično pismo.

Kako naučiti Kazahstanski (latinski) jezik na najispravniji način?

1. Naučite abecedu. Kazahstanska abeceda napisana je latiničnim pismom, pa ćete morati naučiti 26 slova i njihove povezane zvukove.
2. Upoznajte se sa osnovnom gramatikom. To možete učiniti proučavanjem knjiga o osnovama jezika ili putem internetskih resursa poput YouTube videozapisa.
3. Vježbajte govor. Budući da se jezik ne govori široko, Možda ćete morati pronaći nekoga ko ga govori ili online audio kurs za vježbanje.
4. Investirajte u neke kvalitetne materijale za učenje. To može uključivati udžbenike, audio ili video kurseve ili čak web stranice i aplikacije.
5. Slušajte izvorne govornike što je češće moguće. Možete koristiti muziku, televizijske emisije, video zapise i podcaste kako biste se navikli na opći ritam jezika.
6. Izazovite sebe. Naučite novi rječnik i vježbajte ga koristeći u razgovorima. Pokušajte napisati tekstove i pročitati ih naglas.
7. Ne odustaj! Učenje jezika je dug proces, zato budite strpljivi i zabavite se s njim!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir