O Kineskom Jeziku

U kojim zemljama se govori kineski jezik?

Kineski se govori u Kini, Tajvanu, Singapuru, Maleziji, Indoneziji, Tajlandu, Bruneju, Filipinima i drugim zemljama sa velikim zajednicama kineske dijaspore.

Kakva je istorija kineskog jezika?

Kineski jezik je jedan od najstarijih jezika na svijetu, sa pisanom istorijom koja seže više od 3.500 godina. Vjeruje se da je evoluirao iz ranijih oblika govornog kineskog i da se može pratiti do drevne dinastije Shang (1766-1046 pne). Tokom vekova, različiti dijalekti su se razvijali i širili širom regiona, što je dovelo do modernog standardnog mandarinskog jezika koji danas poznajemo. Kroz svoju istoriju, Kinesko pisanje je bilo pod velikim uticajem i budizma i konfucijanizma, koji su duboko uticali na kulturu i književnost Kine.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli kineskom jeziku?

1. Konfucije (551-479 pne): kineski filozof i pedagog je zaslužan za osnivanje Konfucijanske škole mišljenja, koja je veoma uticala na kinesku kulturu i jezik.
2. Zheng He (1371-1435): istaknuti Kineski istraživač i admiral, Zheng He’s exploration voyage uspostavio je mnoge trajne veze između naroda Dalekog istoka i Bliskog istoka koje su i danas važne za kineski jezik.
3. Lu Xun (1881-1936): Lu Xun je bio kineski pisac i revolucionar koji je u velikoj mjeri popularizirao upotrebu Narodnog kineskog jezika za razliku od formalnijih oblika jezika, koji su postavili pozornicu za moderni pisani Kineski.
4. Mao Zedong (1893-1976): Mao Zedong je bio kineski politički vođa koji je razvio Pinyin sistem romanizacije za kineski jezik, koji je revolucionirao učenje i proučavanje govornog i pisanog kineskog.
5. Zhou Youguang (1906-2017): Zhou Youguang je bio kineski lingvista i preduzetnik koji je razvio abecedu kineskog jezika, poznatu kao Hanyu Pinyin, koja je sada standard nastave jezika u Kini.

Kakva je struktura kineskog jezika?

Kineski jezik je tonski jezik, što znači da ista riječ može imati različita značenja ovisno o tonu kojim se govori. Kineski je takođe slogovni jezik, sa svakim slogom koji sadrži jednu potpunu ideju ili značenje. Osim toga, kineski jezik čine znakovi (ili hanzi), koji se sastoje od pojedinačnih poteza i radikala.

Kako naučiti kineski jezik na najispravniji način?

1. Počnite učenjem osnova: tonova, izgovora i osnova kineske gramatike.
2. Provedite vrijeme proučavajući i pamteći najčešće likove i fraze.
3. Vježbajte svakodnevno uz online kurs ili izvorni govornik.
4. Slušajte kineske podcaste ili gledajte kineske filmove da biste se upoznali s izvornim izgovorom.
5. Pronađite partnera za razmjenu jezika s kojim ćete redovno vježbati.
6. Posjetite Kinu ili pohađajte školu kineskog jezika kako biste se uronili u jezik.
7. Čitajte knjige, novine i časopise na kineskom.
8. Pridružite se zajednici za učenje kineskog jezika na mreži ili lično.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir