O Korejskom Jeziku

U kojim zemljama se govori korejski jezik?

Korejski jezik govori se prvenstveno u Južnoj Koreji i Sjevernoj Koreji, kao i u dijelovima Kine i Japana. Govore ga i manje zajednice u nekoliko drugih zemalja širom svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Australiju, Francusku, Brazil i Rusiju.

Kakva je istorija korejskog jezika?

Korejski jezik je dio Uralsko-altajske jezičke porodice. Ima jedinstvenu i izrazitu jezičku istoriju koja datira vekovima unazad, počevši od starokorejskog u 7. veku nove ere. U 10.veku, tokom perioda Goryeo, govorio se srednji korejski. Tokom 15.vijeka, tokom perioda Joseon, pojavio se moderni korejski i danas je službeni jezik Južne Koreje. Utjecaj kineske kulture na korejski jezik je također očit, jer su mnogi njeni leksički predmeti došli iz Hanje (Kineski znakovi), a mnogi su napisani Hangulom (korejska abeceda). U novije vrijeme drugi utjecaji dolaze iz engleskog, japanskog i drugih jezika.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli korejskom jeziku?

1. Sejong veliki (세종대왕) – izumitelj hangula i tvorac korejske književnosti
2. Shin saimdang (신사임당) – istaknuti konfucijanski učenjak i majka Yi i, jedan od najuticajnijih konfucijanskih filozofa u Koreji dinastije Joseon.
3. Yi i (이이) – istaknuti konfucijanski filozof, učenjak i pjesnik za vrijeme dinastije Joseon.
4. Kralj Sejo (세조) – sedmi kralj dinastije Joseon koji je napisao raspravu o jeziku poznatom kao hunmin Jeongeum i pomogao u širenju hangula po Koreji.
5. Sin Chaeho (신채호) – uticajni istoričar i lingvista koji je razvio fonetsku abecedu i vokabular za klasični korejski. Takođe je razvio sistem korejske gramatike koji je uspostavio standard za moderni korejski.

Kakva je struktura korejskog jezika?

Korejski je aglutinativni jezik, što znači da se u velikoj mjeri oslanja na afikse i čestice kako bi modificirao jezgro značenja korijenske riječi. Osnovna struktura rečenice je subjekt-objekt-glagol, s modifikatorima koji su često vezani za kraj imenica ili glagola. Korejski takođe koristi počasni jezik da pokaže društvenu hijerarhiju, oslanjajući se u velikoj meri na pravila učtivosti i formalnosti kada se obraća drugima.

Kako naučiti korejski jezik na najispravniji način?

1. Počnite s osnovama. Prije nego što zaronite u složenije aspekte jezika, važno je naučiti najosnovnije aspekte – poput abecede, izgovora i osnovnih gramatičkih pravila.
2. Savladajte rječnik i uobičajene fraze. Nakon što dobro razumijete osnove, prijeđite na učenje riječi i fraza koje se obično koriste u svakodnevnom životu. Ovo će vam dati ideju o tome kako sastaviti rečenice i razgovarati sa izvornim govornicima.
3. Slušajte i vježbajte. Da biste zaista uspjeli u izgovoru i poboljšali svoje vještine slušanja, počnite slušati jezik što je više moguće. Gledajte korejske TV emisije i filmove, koristite aplikacije za učenje jezika i čitajte knjige ili časopise na korejskom. Što više slušate, to ćete se više upoznati sa jezikom.
4. Koristiti resurse. Učenje jezika ne mora se raditi samo. Iskoristite bogate resurse dostupne na internetu, kao što su udžbenici, video lekcije i audio snimci. Također možete pronaći razmjenu jezika i online forume za diskusiju koji vam mogu pomoći da ostanete motivirani i učite od drugih učenika.
5. Uključite se u razgovor. Nakon što se osjećate dovoljno ugodno s jezikom i savladate neke osnove, pokušajte se uključiti u razgovore s izvornim govornicima. To će vam pomoći da bolje razumijete jezik i steknete povjerenje u njegovo govorenje.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir