O Laoškom Jeziku

U kojim zemljama se govori Laoski jezik?

Laoski jezik se pretežno govori u Laosu, a takođe i u delovima Tajlanda, Kambodže, Burme, Vijetnama i Kine.

Kakva je istorija Laoškog jezika?

Laoski jezik je jezik jezičke porodice Tai-Kadai, koji se pr enst eno go ori u Laosu i nekim dijelo ima Tajlanda. Usko je povezan s drugim Tai-Kadai jezicima, uključujući Tajlandski i Shan.
Poreklo Laoškog jezika je nejasno, ali postoje dokazi da je to bio jezik ranog kraljevstva Lan Xang (ponekad napisan kao Lan Chang) koji je u 14.veku osnovao Fa Ngum. Nakon što je Lan Xang pao u 18.veku, Lao je usvojen kao jezik vlade i trgovine i počeo je da se pojavljuje kao poseban jezik.
U 19. veku, Francuzi su kolonizirali veći deo Indokine, uključujući Laos. Tokom ovog perioda, Lao je bio pod velikim uticajem francuskog jezika, a mnogi novi termini i izrazi su pozajmljeni iz francuskog. Ovaj uticaj se još uvek može videti u modernom Laou.
Danas je Lao primarni jezik oko 17 miliona ljudi, prvenstveno u Laosu i sjeveroistočnom Tajlandu. Takođe je priznat kao službeni jezik Evropske unije, a koristi se u brojnim obrazovnim institucijama i medijima na Tajlandu i Laosu.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli laoškom jeziku?

1. Lāǥ Vīrabōngsa-laoski pjesnik, lingvista i autor, koji je bio ključni u standardizaciji pisanog Laoa.
2. Ahan Souvanna Phouma-Premijer Laosa od 1951.do 1975. godine, koji je imao ključnu ulogu u razvoju laoškog jezika.
3. Khamsōng Sīvongkōn – laoski leksikograf 20. vijeka i urednik prvog laoškog rječnika jezika.
4. James M. Harris-američki lingvista i profesor na Cornell, koji je razvio prvi Lao udžbenik jezika.
5. Noi Khetkham-laoski pjesnik, naučnik i leksikograf, koji je objavio brojne knjige o Laoškom jeziku i književnosti.

Kakva je struktura laoskog jezika?

Struktura laoškog jezika slična je drugim Tai-Kadai jezicima, jer je aglutinativni jezik sa redom riječi subjekt-glagol-objekt. Ima relativno jednostavan zvučni sistem koji se uglavnom sastoji od jednosložnih riječi, a njegova Ortografija je zasnovana na Palijevom pismu. Lao takođe ima složen sistem klasifikatora i mjernih riječi, koje se koriste za klasifikaciju imenica, glagola i pridjeva.

Kako naučiti laoski jezik na najispravniji način?

1. Počnite učenjem scenarija. Lao je napisan abecedom zvanom Lao koja je zasnovana na Kmerskoj abecedi. Prije nego što počnete, važno je da se upoznate sa slovima i zvucima ovog scenarija.
2. Slušajte i pokupite riječi. Uzmite Lao jezički audio kurs i počnite slušati jezik koji se govori naglas. Pažljivo slušajte zvukove i pokušajte da pokupite nove riječi i fraze.
3. Razgovarajte sa izvornim govornicima Laoa. Najbolji način da naučite jezik je da ga zaista govorite. Pronađite prijatelje koji su izvorni govornici Laoa ili se pridružite programu za razmjenu jezika u kojem možete vježbati s drugima.
4. Koristite jezičke resurse. Postoje mnoge web stranice i aplikacije posvećene tome da vam pomognu u učenju Laoa. Potražite kurseve i materijale koji su posebno prilagođeni podučavanju Laoa.
5. Učinite Lao dijelom svog svakodnevnog života. Učenje jezika možete učiniti zabavnim uključivanjem u svoje svakodnevne aktivnosti. Pokušajte gledati filmove, slušati muziku i čitati knjige u Laou radi vježbe.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir