O Luksemburškom Jeziku

U kojim zemljama se govori luksemburški jezik?

Luksemburški se prvenstveno govori u Luksemburgu, a u manjoj mjeri u dijelovima Belgije, Francuske i Njemačke.

Kakva je istorija Luksemburškog jezika?

Istorija Luksemburškog jezika datira još od ranog srednjeg veka. Jezik su prvi koristili Romanizovani Kelti, koji su naselili Luksemburg u 3.veku. Tokom narednih vekova, Luksemburški je bio pod jakim uticajem susednih germanskih jezika, posebno Niskofranbonskog, koji je deo zapadnogermanske grane jezika.
Tokom 19.vijeka Luksemburški se pojavio kao poseban jezik sa svojim pisanim oblikom. Od tada se jezik nastavio razvijati i razvijati kako se sve više koristio u književnosti, izdavaštvu i privatnom i javnom svakodnevnom životu.
Danas je Luksemburški službeni jezik u zemlji Luksemburg, a govori se i u dijelovima Belgije, Francuske i Njemačke. Predaje se i na nekim univerzitetima, a koristi se za komunikaciju u Evropskoj uniji.

Ko je 5 najboljih ljudi koji su najviše doprinijeli luksemburškom jeziku?

1. Jean-Pierre Feuillet (1893-1943): francuski lingvista i profesor koji je bio odgovoran za objavljivanje prvih rječnika i gramatika Luksemburškog 1923.
2. Emile Weber (1898-1968): Luksemburški pisac i pjesnik koji je napisao mnoge knjige i pamflete kako bi pomogao u promociji i širenju Luksemburškog jezika.
3. Albert Mergen (1903-1995): lingvista i profesor koji je zaslužan za stvaranje moderne Luksemburške pravopise.
4. Nicholas Biever (1912-1998): izdavač i osnivač časopisa “Lëtzebuerger Sprooch” koji je promovisao i podsticao upotrebu Luksemburškog.
5. Robert Krieps (1915-2009): lingvista i profesor koji je radio na stvaranju standardnog oblika Luksemburškog jezika i poboljšanju nastave jezika u školama.

Kakva je struktura Luksemburškog jezika?

Luksemburški je germanski jezik, srodan njemačkom i holandskom. To je mješavina visokonjemačkih i zapadnonjemačkih dijalekata, koji spajaju elemente iz oba. Jezik ima tri različita dijalekta: Moselski Frankonski (koji se govori na sjeveroistoku Luksemburga), gornji Luksemburški (koji se govori u centralnim i zapadnim regijama zemlje) i luksemburški (koji se govori uglavnom na jugu). Riječi se obično izgovaraju u cijelim slogovima, a često i sa porastom visine. Gramatički, sličan je njemačkom, sa mnogo sličnosti u spolu, redoslijedu riječi i strukturi rečenice.

Kako naučiti luksemburški jezik na najispravniji način?

1. Nabavite sebi dobar udžbenik ili kurs za učenje jezika. Postoji mnogo dostupnih za Luksemburški, uključujući razne online kurseve i aplikacije. Ovo može biti odličan način da dobijete strukturirane lekcije i uvježbate svoje razumijevanje jezika.
2. Pronađite izvornog govornika. Povežite se s izvornim govornikom Luksemburga lično ili na mreži. To vam može pomoći da naučite brže, jer ćete čuti kako se jezik pravilno govori, a također ćete imati koristi od njihovog insajderskog znanja o kulturi.
3. Slušajte medije u luksemburškom. Pokušajte gledati televizijske emisije, slušati radio programe ili čitati novine u Luksemburgu. Ovo će vam pomoći da se upoznate sa izgovorom i vokabularom, a takođe će vam pomoći da bolje razumete kulturu zemlje.
4. Vježba, vježba, vježba. Najbolji način za učenje bilo kojeg jezika je dosljedna praksa. Pobrinite se da redovno vježbate svoje vještine govora, čitanja i slušanja. Koristite kartice, radne sveske ili druge resurse da vam pomognu da pregledate materijal koji ste već naučili, kao i da unesete nove riječi.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir