O Mađarskom Jeziku

U kojim zemljama se govori mađarski jezik?

Mađarski se prvenstveno govori u Mađarskoj, kao i u dijelovima Rumunije, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Austrije i Slovenije.

Kakva je istorija mađarskog jezika?

Istorija mađarskog jezika datira iz 9. veka kada su se Mađarska plemena preselila u Srednju Evropu i počela da se naseljavaju u današnjoj Mađarskoj. Vjeruje se da je jezik dio uralske jezičke porodice, najbliže povezane s finskim i estonskim.
Prvi pisani zapisi o mađarskom jeziku datiraju iz oko 896. godine nove ere, kada su dva vođe mađarskih plemena napisala pismo na starogrčkom vizantijskom caru Lavu VI.kasnije je jezik doživio značajne promjene pod utjecajem drugih jezika, posebno latinskog i njemačkog, te su se pojavili različiti dijalekti.
Tokom 16.vijeka mađarski je postao službeni jezik Kraljevine Ugarske i tako ostaje od tada. Jezik je nastavio da se razvija vekovima, a danas je jedan od najrasprostranjenijih jezika u Srednjoj Evropi.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli mađarskom jeziku?

1. Miklós Kálmán: otac mađarskog književnog jezika, postavio je temelje modernom mađarskom pisanju i razvio prvu sveobuhvatnu Mađarsku gramatiku i rječnik.
2. János Arany: pesnik iz 19. veka, stvorio je “Arany Magyar Nyelv” (“Zlatni mađarski jezik”), koji je uspostavio nove smernice u vezi sa pravilnom upotrebom mađarskog.
3. Ferenc Kölcsey: autor mađarske državne himne svojim je djelima doprinio razvoju mađarske književnosti i poezije.
4. Sándor Petőfi: ikona u Mađarskoj književnosti, bio je instrument u oblikovanju moderne forme mađarskog jezika razvijajući poetski stil koji kombinuje tradicionalno sa novim.
5. Endre Ady: poznati pjesnik 20.stoljeća, napisao je nekoliko djela beletristike i poezije koja su pomogla da se definiše kako se danas koristi mađarski jezik.

Kakva je struktura mađarskog jezika?

Mađarski jezik je uralski jezik sa Ugrofinskim porijeklom. Njegovu strukturu definira 14 različitih samoglasnika i suglasnika, a osnovni redoslijed riječi je subjekt-objekt-glagol. Aglutinativan je i zasnovan na sufiksima, što znači da se u jednu korijensku riječ dodaje nekoliko sufiksa za izražavanje više značenja. Na primjer, glagol ” eszik “sastoji se od korijena” esz “i 4 sufiksa:”- ik, -ek, -et i-nek”. Dodavanjem ovih sufiksa u korijen riječi može se stvoriti različiti izrazi kao što su “esznek” (jedu) ili “eszik” (on/ona jede). Pored toga, mađarski ima 14 vremena i 16 slučajeva za stvaranje još složenijeg sistema koji je poznat širom svijeta po svojim teškoćama u učenju.

Kako naučiti mađarski jezik na najispravniji način?

1. Počnite sa dobrim udžbenikom mađarskog jezika ili online kursom. Potražite kurs ili udžbenik koji jasno objašnjava osnovnu gramatiku i upoznaje vas sa najvažnijim riječima i frazama.
2. Uronite u materijale na mađarskom jeziku. Čitajte mađarske novine, gledajte Mađarske filmove i televizijske emisije, slušajte Mađarsku muziku i vježbajte razgovor s domaćim Mađarima.
3. Idite na časove mađarskog. Uzimanje časova mađarskog jezika važan je korak u pravilnom učenju jezika. Kvalifikovani nastavnik može vam dati povratnu informaciju o izgovoru, pomoći vam oko bilo kakvih pitanja iz gramatike ili vokabulara i motivirati vas da nastavite učiti.
4. Vježbajte redovno. Dosljedna praksa ključna je za napredak u vašim studijama mađarskog jezika. Pokušajte učiti nekoliko puta sedmično, čak i ako je to samo na 10 minuta.
5. Pridružite se sastanku na mađarskom jeziku. Upoznavanje sa drugim ljudima koji uče mađarski je odličan način da steknete prijatelje i ostanete motivisani.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir