O Malajalamskom Jeziku

U kojim zemljama se govori Malajalamski jezik?

Malajalam se prvenstveno govori u Indiji, u državi Kerala, kao i u susjednim državama Karnataka i Tamil Nadu. Govori ga i mala dijaspora u Bahreinu, Fidžiju, Izraelu, Maleziji, Kataru, Singapuru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kakva je istorija Malajalamskog jezika?

Najranija zabilježena potvrda Malajalamskog jezika nalazi se u djelima naučnika iz 9.stoljeća, poput Irayanmana Thampija, koji je napisao Ramacharitam. Do 12.vijeka ovo je evoluiralo u književni jezik koji se koristio u književnosti zasnovanoj na sanskritu i preovlađivao je u južnim dijelovima današnje Kerale.
Počevši oko 14. veka pesnici kao što su Nammalwar i Kulashekhara Alvar koristili su malajalam za svoje pobožne kompozicije. Ovaj rani oblik jezika razlikovao se i od tamilskog i od sanskrita. Takođe je uključivao termine iz drugih jezika, uključujući Tulu i Kanada.
U 16.stoljeću Thunchaththu Ezhuthachanov prijevod Ramayane i Mahabharata sa sanskrita na Malayalam dodatno je popularizirao jezik. Tokom narednih nekoliko vekova, pisci su komponovali dela na različitim dijalektima Malajalama. To je dovelo do pojave modernog Malajalama koji je apsorbirao riječi iz portugalskog, engleskog, francuskog i holandskog.
Od tada je malajalam postao službeni jezik u državi Kerala i koristi se u svim aspektima života, uključujući obrazovanje, vladu, medije i religiju. Također se koristi za stvaranje novih književnih žanrova, poput poezije, drama i kratkih priča, i nastavlja se razvijati u današnjem svijetu.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli Malajalamskom jeziku?

1. Ezhuthachan (poznat i kao Thunchaththu Ramanujan Ezhuthachan) – prvi veliki pjesnik Malajalamskog jezika i zaslužan za stvaranje temelja moderne Malajalamske književnosti.
2. Kumaran Asan-jedan od trijumviratnih pjesnika moderne malajalamske književnosti. Poznat je po svojim djelima kao što su ‘Veena Poovu’, ‘Nalini’ i ‘Chinthavishtayaya Shyamala’.
3. Ulloor s Parameswara Iyer-poznati Malajalamski pjesnik koji je poznat po svom prvom objavljenom djelu ‘Kavyaanushasanam’. On je također zaslužan za donošenje modernog pogleda na Malajalamsku poeziju.
4. Vallathol Narayana Menon-takođe jedan od trijumviratnih pesnika moderne malajalamske književnosti. Napisao je nekoliko klasičnih djela kao što su ‘Khanda Kavyas’ i ‘Duravastha’.
5. G Sankara Kurup-poznat po svojim djelima kao što su’ Oru Judha Malayalam ‘i’ Viswadarsanam’, bio je prvi dobitnik nagrade Jnanpith za Malajalamsku književnost.

Kakva je struktura Malajalamskog jezika?

Malajalamski jezik je aglutinativni jezik, što znači da ima visok stepen afiksiranja i tendenciju spajanja riječi ili fraza kako bi se formirale nove riječi. Ova funkcija ga čini veoma izražajnim jezikom, omogućavajući govorniku da komunicira složene ideje sa manje reči nego što bi bilo potrebno na engleskom. Malajalam ima v2 Red riječi, što znači da je glagol postavljen na drugu poziciju u rečenici, ali to se ne provodi striktno. Postoji i niz drugih gramatičkih struktura, poput participa i gerunda, koje se nalaze u jeziku.

Kako naučiti Malajalamski jezik na najispravniji način?

1. Počnite preuzimanjem knjiga i materijala napisanih na Malajalamu. Lako je pronaći besplatne PDF-ove, e-knjige i audio datoteke na mreži.
2. Potražite audio snimke izvornih malajalamskih govornika. Slušanje načina na koji izvorni govornici izgovaraju jezik važan je način za sticanje tečnosti.
3. Iskoristite web stranice za razmjenu jezika kao što su moja razmjena jezika ili razmjena razgovora da biste vježbali razgovor sa izvornim govornikom.
4. Iskoristite besplatne online kurseve koje nude univerziteti poput Univerziteta u Madrasu ili Kairali Malayalam.
5. Razmislite o upisu na čas u lokalnoj školi jezika ili Centru za učenje.
6. Gledajte Malajalamske filmove i televizijske emisije kako biste bili više izloženi jeziku.
7. Upotrijebite kartice za pamćenje važnih riječi i fraza.
8. Vodite bilježnicu s novim riječima i rečenicama koje naučite i često ih Pregledavajte.
9. Razgovarajte sami sa sobom u Malajalamu što je više moguće.
10. Konačno, pronađite načine da koristite jezik u svakodnevnim razgovorima sa prijateljima i porodicom.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir