O Malteškom Jeziku

U kojim zemljama se govori malteški jezik?

Malteški se prvenstveno govori na Malti, ali ga govore i članovi Malteške dijaspore u drugim zemljama kao što su Australija, Kanada, Njemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države.

Kakva je istorija Malteškog jezika?

Malteški jezik ima veoma dugu i raznoliku istoriju, sa dokazima koji datiraju još u 10.veku nove ere. Vjeruje se da je evoluirao iz Sikulo-arapskih dijalekata kojima su govorili doseljenici iz Sjeverne Afrike u srednjem vijeku, koji su tada bili pod velikim utjecajem italijanskog, francuskog, španskog i engleskog. Kako su ostrvom Malta vladale različite sile tokom svoje istorije, jezik je upijao različite reči i fraze iz jezika sila koje su okupirale ostrvo. Kao rezultat toga, Malteški je jedan od najjedinstvenijih jezika u Evropi, a njegov leksikon sadrži elemente svih kultura koje su bile dio njegove povijesti.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli malteškom jeziku?

1) Mikiel Anton Vassalli (1764-1829): poznat kao “otac Malteškog jezika”, Vassalli je bio Malteški lingvista, filozof i filolog koji je prvi standardizirao malteški jezik.
2) Dun Karm Psaila (1871-1961): pjesnik i prvi nacionalni pjesnik Malte, Psaila je opširno pisao na malteškom jeziku i bio je odgovoran za dodavanje i popularizaciju niza novih riječi i izraza u jeziku.
3) Guze Muscat Azzopardi (1927-2007): nastavnik, lingvista i stipendista Malteške književnosti, Azzopardi je opširno pisao na Malteškom, kao i proizveo veliku lingvističku i književnu studiju jezika koja je poslužila kao osnova za savremeni književni malteški jezik.
4) Anton van Lear (1905-1992): jezuitski sveštenik, Van Lear je bio jedna od vodećih ličnosti u oblasti Malteškog jezika i književnosti u dvadesetom veku i odgovoran za stvaranje tačnog pravopisnog sistema za jezik.
5) Joe Friggieri (1936-2020): malteški pjesnik i pisac, friggieri je opširno pisao na engleskom i malteškom jeziku i bio je glavni doprinos razvoju modernog Malteškog jezika, kao i smatran jednim od najboljih pisaca Malteške poezije.

Kakva je struktura Malteškog jezika?

Struktura Maltežana slična je arapskoj, gdje su riječi izgrađene od trosuglasničkog korijena. Struktura je također pod velikim utjecajem francuskog i italijanskog jezika, uz dodavanje određenog člana ispred imenica i prisustvo nekoliko afiksa izvedenih iz latinskog jezika. Malteški također ima dvostruki broj, što znači da se imenice, pridjevi i glagoli mogu mijenjati u jednini ili dvostrukom obliku.

Kako naučiti malteški jezik na najispravniji način?

1. Započnite učenjem osnova Malteške gramatike i izgovora. Potražite online resurse i tutorijale koji objašnjavaju pravila gramatike, kao i kako izgovarati riječi za razumijevanje.
2. Pronađite partnera ili grupu za razmjenu jezika s kojim ćete vježbati. Razgovor sa nekim ko već govori Malteški je najbolji način za učenje.
3. Slušajte Malteške radio, filmove i televizijske programe. Obratite pažnju na jezik i pokušajte ponoviti ono što čujete.
4. Koristite aplikaciju kao što je Duolingo za vežbanje rečnika i gramatike. Može biti od pomoći imati strukturiran način da vježbate svoje jezičke vještine.
5. Sprijatelji se sa Maltezerima. Ovo je najbolji način za učenje jezika jer će vam pružiti autentične razgovore, kao i izvorne govornike koji su spremni pomoći vam da naučite.
6. Posjetite Maltu, ako možete. Uronite u jezik, kulturu i narod Malte. Na ovaj način ćete mnogo brže naučiti jezik!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir