O Maorskom Jeziku

U kojim zemljama se govori Maorski jezik?

Maori je službeni jezik Novog Zelanda. Govore ga i maorske zajednice u Australiji, Kanadi i SAD-u.

Kakva je istorija maorskog jezika?

Maorski jezik se govori i koristi na Novom Zelandu više od 800 godina, što ga čini jednim od najstarijih jezika na svijetu. Njegovo porijeklo može se pratiti od polinezijskih migranata koji su prvi put stigli na ostrvo u 13.stoljeću, donoseći sa sobom jezik svojih predaka. Tokom vekova, jezik se razvijao i poprimao svoje posebne karakteristike kako se asimilirao sa drugim lokalnim jezicima i dijalektima. Jezik je uglavnom bio ograničen na usmene tradicije sve do ranih 1800-ih, kada su kršćanski misionari počeli prevoditi tekstove na Maorski jezik. Kako se Novi Zeland kretao ka demokratiji i nacionalizmu sredinom 1900-ih, jezik je dobio službeni status i postao značajan dio nacionalnog identiteta Novog Zelanda. Danas se Maorski jezik još uvijek široko koristi u cijeloj zemlji i uči se u školama širom zemlje.

Ko je 5 najboljih ljudi koji su najviše doprinijeli maorskom jeziku?

1. Sir Apirana Ngata: bio je prvi Maorski član parlamenta (1905-1943) i bio je pokretačka snaga oživljavanja maorskog jezika kroz njegovu službenu upotrebu u javnom obrazovanju i prevođenje knjiga na jezik.
2. Te Rangi Hīroa (Sir Peter Hēnare): bio je važan Maorski vođa koji je bio uključen u promociju kulture Maora i Pakeha, a takođe je pomogao da se promoviše upotreba maorskog jezika u svim aspektima društva.
3. Dame Nganeko Minhinnick: bila je veliki uticaj u razvoju maorskog radija, festivala i obrazovnih mogućnosti i bila je uticajna u razvoju zakona o Komisiji za jezik Maora 1987.
4. Dame Kōkakai Hipango: bila je prva žena Maori koja je postala sudija Višeg suda na Novom Zelandu i bila je značajna po podršci revitalizaciji maorskog jezika.
5. Te Taura Whiri i Te Reo Māori (Komisija za jezik Maori): Komisija za jezik Maori radi na promociji i očuvanju maorskog jezika. Od svog osnivanja 1987. godine, Komisija pomaže u revitalizaciji jezika razvojem novih resursa, nastavnih metoda i obrazovnih inicijativa.

Kakva je struktura maorskog jezika?

Maorski jezik je Polinezijski jezik, a njegovu strukturu karakterizira veliki broj imenica i ograničeni glagoli. Koristi sistem sufiksa za specifična značenja u riječima, poznat kao sintetička gramatika. Takođe ima širok raspon zvukova i slogova koji se koriste za formiranje smislenih riječi. Red riječi je relativno slobodan, iako može biti krut u određenim kontekstima.

Kako naučiti Maorski jezik na najispravniji način?

1. Uronite u Maorski jezik i kulturu: počnite sa pohađanjem nastave jezika Maori, poput onih koje pruža te Wananga o Aotearoa ili vaš lokalni iwi. Važno je razumjeti kulturni kontekst u kojem se Maorski jezik i običaji najčešće koriste.
2. Slušajte, gledajte i čitajte što više maorskog jezika: Pronađite radio na jeziku Maora (npr.RNZ Māori), gledajte televizijske programe i filmove na jeziku Maora, čitajte knjige, stripove i priče na Maorima i obavezno ponovite ono što čujete i vidite.
3. Vježbajte govorenje jezika: pokušajte pronaći mogućnosti za razgovor s izvornim govornicima Maora, poput porodice ili prijatelja, ili prisustvujte Maori događajima i kohanga reo (centri za rano učenje fokusirani na Maori jezik).
4. Koristite online resurse koji će vam pomoći da naučite: dostupni su mnogi online resursi, kao što su rječnici jezika Maori, štampani i audio udžbenici, YouTube kanali i Grupe društvenih medija koji pružaju veliku podršku učenicima jezika Maori.
5. Zabavite se: učenje jezika trebalo bi da bude zabavno i korisno iskustvo, zato neka vas izazov ne preplavi – idite korak po korak i uživajte u putovanju!


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir