O Portugalskom Jeziku

U kojim zemljama se govori portugalski jezik?

Portugalski jezik se govori u Portugalu, Angoli, Mozambiku, Brazilu, Zelenortskim Ostrvima, Istočnom Timoru, Ekvatorijalnoj Gvineji, Gvineji Bisau, Makauu (Kina), te São Tomeu i Principe.

Kakva je istorija portugalskog jezika?

Portugalski jezik je jedan od romanskih jezika, a njegovo porijeklo datira iz ranog srednjeg vijeka, nakon pada Rimskog Carstva. Smatra se da je evoluirao iz vulgarnog latinskog, iako je prvi put dokumentovan u obliku Galicijsko-portugalskog, srednjovjekovnog romanskog jezika koji se govori u dijelovima današnjeg sjevernog Portugala i Galicije na sjeverozapadu Španije.
Kao rezultat formiranja Kraljevine Portugal 1139.godine i kasnijeg kršćanskog ponovnog osvajanja Iberijskog poluostrva, Galicijsko-portugalski se postepeno širio prema jugu niz poluostrvo i stekao utjecaj u regiji onoga što je danas poznato kao Portugal. Tokom 16.vijeka Portugalski je postao službeni jezik portugalskog Carstva, koji je proširio svoj domet na druga područja svijeta. To je dovelo do osnivanja portugalskog u Brazilu, afričkim kolonijama, Istočnom Timoru, Makau, Istočnoj Africi i Indiji.
Danas je portugalski maternji jezik za oko 230 miliona ljudi, što ga čini osmim jezikom koji se najviše govori na svijetu. Službeni je jezik devet zemalja, uključujući Brazil i Portugal.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli portugalskom jeziku?

1. Luís de Camões (1524 – 1580) – smatra se najvećim pjesnikom Portugala, napisao je epsko remek-djelo Os Lusíadas, koje je do danas sastavni dio portugalske književnosti i kulture.
2. João de Barros (1496 – 1570) – njegovo djelo Décadas da Ásia i njegov prijevod Homerove Odiseje glavna su obilježja portugalskog jezika.
3. António Vieira (1608-1697) – propovjednik, diplomata, govornik i pisac, njegova djela predstavljaju monumentalni doprinos portugalskom jeziku i kulturi.
4. Gil Vicente (1465-1537) – smatran ocem portugalskog pozorišta, njegove predstave su revolucionirale jezik i utrle put modernoj portugalskoj književnosti.
5. Fernando Pessoa (1888-1935) – najuticajniji pesnik na portugalskom jeziku 20.veka i jedna od najvažnijih književnih ličnosti svih vremena. Njegova poezija i proza ostaju bez premca po svom uvidu i dubini.

Kakva je struktura portugalskog jezika?

Struktura portugalskog jezika je relativno jednostavna. Slijedi redoslijed riječi subjekt-glagol-objekt (SVO) i koristi prilično jednostavan sistem glagolskih konjugacija i deklinacija imenica. To je flektivni jezik, što znači da imenice, pridjevi, članci i zamjenice mijenjaju oblik ovisno o njihovoj funkciji u rečenici. Portugalski takođe ima složen sistem vremena i raspoloženja za izražavanje različitih aspekata vremena. Pored toga, jezik sadrži neke veoma različite leksičke obrasce koji mu daju jedinstven ukus.

Kako naučiti portugalski jezik na najispravniji način?

1. Pronađite dobar kurs portugalskog jezika: potražite kurseve koje predaju iskusni, kvalifikovani nastavnici kako biste mogli izvući maksimum iz svog iskustva učenja.
2. Pronađite online resurse: iskoristite online resurse kao što su YouTube videozapisi, podcasti i web stranice koji će vam pomoći da naučite portugalski.
3. Vježbajte govor: vježbajte govor portugalskog sa izvornim govornicima kako biste poboljšali izgovor i razumijevanje jezika.
4. Idite na časove sa izvornim govornikom:Unajmite učitelja portugalskog koji će vam pomoći da brže naučite portugalski.
5. Uronite u portugalsku kulturu: posjetite zemlje portugalskog govornog područja, čitajte portugalske knjige i časopise, gledajte filmove na portugalskom i prisustvujte društvenim događajima kako biste dodatno razvili svoje razumijevanje jezika.
6. Redovno učite: odvojite vrijeme za redovno učenje portugalskog jezika i pridržavajte se rasporeda kako biste ostali motivirani i napredovali.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir