O Rumunskom Jeziku

U kojim zemljama se govori rumunski jezik?

Rumunski se govori pretežno u Rumuniji i Republici Moldaviji, kao i u dijelovima Albanije, Bugarske, Mađarske, Srbije i Ukrajine. Također je službeni jezik u nekoliko zemalja i regija, uključujući Autonomnu pokrajinu Vojvodinu (Srbija), nepriznatu Pridnjestrovsku Republiku (Moldavija) i autonomnu planinsku regiju Gagauzija (Moldavija).

Kakva je istorija rumunskog jezika?

Istorija rumunskog jezika datira još od Rimskog carstva kada je područje današnje Rumunije bilo dio rimske provincije Dakije. Kako je latinski bio službeni jezik Rimskog Carstva, bio je široko korišten na tom području, a vremenom je evoluirao u Rumunski. Tokom narednih vekova, jezik je bio pod velikim uticajem slovenskih jezika i nekih grčkih, kao i drugih romanskih jezika. Nakon vekova snažnog uticaja latinskih i slovenskih jezika, Rumunski je na kraju razvio svoje jedinstvene karakteristike i karakteristike. Danas je rumunski jedan od pet službenih romanskih jezika, zajedno sa španskim, francuskim, italijanskim i portugalskim.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli rumunskom jeziku?

1. Emil Gârleanu-jedan od najvažnijih rumunskih pisaca moderne ere.
2. Constantin Dobrogeanu – Gherea-rumunski socijalista, lingvista i književni kritičar.
3. Ion Luca Caragiale-veliki rumunski dramatičar i kratki pisac priča.
4. Mihai Eminescu-smatra se najuticajnijim i najpopularnijim rumunskim pjesnikom.
5. Ioan Slavici-plodan rumunski romanopisac, pisac kratkih priča i novinar.

Kakva je struktura rumunskog jezika?

Struktura rumunskog jezika slična je drugim romanskim jezicima, sa fleksibilnom i često složenom sintaksom. Ima redoslijed riječi subjekt-glagol-objekt, s nekim varijacijama ovisno o vrsti klauzule ili fraze koja se koristi. Takođe uključuje konjugaciju glagola, deklinaciju imenica i razne druge karakteristike koje su zajedničke romanskim jezicima.

Kako naučiti rumunski jezik na najispravniji način?

1. Počnite s osnovama. Upoznajte se sa abecedom i izgovorom rumunskog. Naučite osnovne riječi i fraze za razgovor, tako da možete voditi osnovni razgovor na jeziku.
2. Uronite u Rumunski. Slušajte rumunsku muziku, gledajte rumunske filmove i televizijske emisije i čitajte rumunske novine. Ovo će vam pomoći da brže naučite jezik.
3. Pohađajte časove rumunskog jezika. Pohađanje nastave odličan je način za učenje bilo kojeg jezika, jer pruža strukturu i smjernice koje samostalno učenje ne čini.
4. Vježbajte govoriti rumunski svaki dan. Razgovarajte sa izvornim govornicima, čitajte knjige naglas i vježbajte razgovore sa sobom.
5. Koristiti online resursa. Dostupne su mnoge sjajne web stranice i aplikacije za učenje rumunskog jezika. Upotrijebite ih za povećanje vokabulara, vježbajte gramatiku i radite na izgovoru.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir