O Ruskom Jeziku

U kojim zemljama se govori ruski jezik?

Ruski jezik se govori u Rusiji, Bjelorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Ukrajini, Estoniji, Latviji, Latviji, Moldaviji, Tadžikistanu, Litvaniji, Uzbekistanu, Azerbejdžanu, Armeniji, Turkmenistanu, Gruziji i Abhaziji.

Kakva je istorija ruskog jezika?

Ruski jezik ima svoje korijene u Istočnoslovenskom jeziku, jednoj od tri istorijske podgrupe slovenskih jezika. Ovim jezikom su govorila i pisala istočnoslovenska plemena koja su u 9.veku naseljavala veći deo današnje Rusije, Ukrajine i Belorusije. Za to vrijeme crkvenoslovenski je počeo služiti kao pisani jezik u književne, vjerske i administrativne svrhe, zamjenjujući raniji grčki i latinski.
Do 10.veka Istočnoslavenski se postepeno razvijao u savremeni ruski jezik, pod uticajem srednjovekovnog bugarskog i srpskog, koji su i sami bili pod velikim uticajem crkvenoslovenskog. U 11.veku, glavno književno delo iz perioda Kijevske Rusije, primarna Hronika, napisano je na Staroistočnoslovenskom jeziku.
Kroz 14.i 15. vek, Rusi su nastavili da šire svoju teritoriju, da bi na kraju stigli do Tihog okeana, i tako došli u kontakt sa mnogim drugim jezicima i kulturama. Rusi su vratili uticaje sa ovih drugih jezika i ugradili ih u jezik, stvarajući ono što je danas poznato kao savremeni ruski jezik.
Počevši od 17.veka, ruski jezik je počeo da se dalje razvija kroz rad uticajnih autora poput Aleksandra Puškina i Ivana Turgenjeva, koji su pisali na jeziku koji se zove “književni ruski”. Ovaj novi, sofisticiraniji oblik jezika brzo se proširio i ubrzo je postao preferirani jezik politike, književnosti, nauke i kulture.
Danas je ruski najrasprostranjeniji od slovenskih jezika, sa preko 145 miliona izvornih govornika i jedan je od službenih jezika Ujedinjenih nacija.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli ruskom jeziku?

1. Ivan Turgenjev (1818-1883) – romanopisac, pesnik i dramaturg koji su popularizovali upotrebu ruskog jezika i doprineli razvoju nacionalne književnosti.
2. Aleksandar Puškin (1799-1837) – osnivač moderne ruske književnosti i otac ruske poezije.
3. Nikolaj Karamzin (1766-1826) – pesnik i istoričar koji je opširno pisao na ruskom jeziku i dao brojne doprinose ruskoj kulturi.
4. Vladimir Dal ‘(1801-1872) – lingvista, leksikograf i sastavljač prvog sveobuhvatnog rječnika ruskog jezika.
5. Aleksandar Blok (1880-1921) – jedna od vodećih ličnosti na ruskoj književnoj sceni početkom 20.veka i autor nekih od najpoznatijih dela ruske poezije.

Kakva je struktura ruskog jezika?

Struktura ruskog jezika se u velikoj meri zasniva na kombinaciji aglutinativnih i analitičkih principa. Aglutinacija je proces u kojem se morfeme ili dijelovi riječi kombinuju zajedno kako bi se stvorila jedna riječ koja izražava jedan koncept. Analitičke strukture uključuju razbijanje jednog koncepta u zasebne riječi kako bi se olakšalo razumijevanje. U ruskom se sufiksi često koriste za označavanje različitih gramatičkih kategorija, poput roda, padeža, broja, aspekta, vremena i posjeda. Imenice i pridjevi mogu imati do šest različitih padeža u ruskom jeziku. Sintaksa jezika je takođe prilično jedinstvena, sa sistemom pasivnih rečenica, podređenih rečenica i složenih glagolskih oblika.

Kako naučiti ruski jezik na najispravniji način?

1. Postavite realna očekivanja i ciljeve: razumijevanje ruskog jezika ponekad može izgledati neodoljivo, ali uspjeh možete postići ako sebi postavite realna očekivanja i ciljeve. Podijelite svoje putovanje učenja jezika na dijelove kojima se može upravljati i budite strpljivi sa sobom.
2. Pronađite partnera za učenje: pronađite online studentskog partnera ili prijatelja koji govori ruski koji vam može pomoći da vježbate svoj govor i izgovor.
3. Uronite u rusku kulturu: čitajte knjige, gledajte filmove i televizijske emisije, slušajte podcaste i muziku i pokušajte uspostaviti veze između jezika i njegovog kulturnog konteksta.
4. Pohađajte časove ruskog jezika: lično ili online čas ruskog jezika može biti odličan način da naučite osnove i dobijete povratnu informaciju od nastavnika ili izvornog govornika.
5. Napravite kartice: napravite kartice za najčešće riječi i fraze na ruskom jeziku. Ovo može pomoći u jačanju jezika i olakšavanju pamćenja.
6. Koristite aplikaciju za učenje jezika: aplikacije za učenje jezika kao što su Duolingo, Memrise i Rosetta Stone su sjajni alati za učenje ruskog jezika. Oni će vam pružiti neku strukturu i pomoći da razložite jezik na komade kojima se može upravljati.
7. Vježbajte, vježbajte, vježbajte: jedini način da istinski savladate ruski jezik je da ga vježbate što je češće moguće. Redovno radite vježbe čitanja, pisanja, slušanja i govora kako biste poboljšali svoje vještine.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir