O Škotskom Galskom Jeziku

U kojim zemljama se govori škotski galski jezik?

Škotski galski govori se prvenstveno u Škotskoj, posebno u regijama visoravni i ostrva. Takođe se govori u Novoj Škotskoj u Kanadi, gdje je to jedini službeno priznati manjinski jezik u pokrajini.

Kakva je istorija škotskog Galskog jezika?

Škotski galski jezik govori se u Škotskoj najmanje od 5.vijeka i vjeruje se da potiče iz jezika starih Kelta. Povezan je sa jezicima koji se govore u Irskoj, Velsu i Bretanji (u Francuskoj). Tokom Srednjeg vijeka, bio je široko rasprostranjen u cijeloj zemlji, ali je njegova upotreba počela da opada nakon što se Kraljevina Škotska ujedinila sa Engleskom početkom 18.vijeka. Sredinom 19.stoljeća jezik je uglavnom bio ograničen na visoravni i ostrva Škotske.
Tokom 19.i 20. stoljeća, škotski galski doživio je preporod, uglavnom zahvaljujući naporima naučnika i aktivista. U Škotskoj sada postoji više od 60.000 galskih govornika, a jezik se uči u školama. Takođe je službeni jezik Evropske unije i ima službeni status u Škotskoj, uz engleski.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli Škotskom galskom jeziku?

1. Donald MacDonald (1767-1840): poznat kao “otac galske književnosti”, Donald MacDonald je bio autor, pjesnik, prevodilac i urednik koji je zaslužan za vođenje oživljavanja galske književnosti u Škotskoj u 19.vijeku.
2. Alexander Macdonald (1814-1865): Alexander Macdonald je bio važan Galski istoričar i pjesnik koji je napisao neke od najvećih keltskih poezije Škotske, uključujući “an Cnocan Bàn” i “Cumha nam Beann.”Takođe je pomogao u razvoju prvog škotskog Galskog rječnika.
3. Calum Maclean (1902-1960): poznati Galski pesnik, Calum Maclean je takođe napisao seriju udžbenika za podučavanje Gaeilgea (Irski Galski), pomažući da se oživi jezik u Škotskoj u 20th veku.
4. George Campbell (1845-1914): Campbell je bio eminentni naučnik koji je svoju karijeru posvetio očuvanju galske kulture i jezika. Njegova knjiga, popularne priče o Zapadnom gorju, smatra se jednim od velikih djela u keltskoj književnosti.
5. John MacInnes (1913-1989): MacInnes je bio važan kolekcionar i proučavalac usmene tradicije, posebno folklora i muzike na škotskom galskom jeziku. Objavio je veliku anketu o tradiciji galske pjesme 1962.godine, koja je bila kamen temeljac Škotske kulturne baštine.

Kakva je struktura škotskog Galskog jezika?

Škotski galski je indoevropski jezik koji pripada keltskoj porodici i podijeljen je na dva dijalekta; Irski Galski, koji se uglavnom govori u Irskoj, i škotski galski, koji se uglavnom govori u Škotskoj. Jezik je tradicionalna struktura sa tipičnom keltskom gramatikom i sintaksom. Njegov verbalni sistem zasnovan je na složenosti fuzije oblika jednine, dvojnosti i množine. Imenice imaju oblike jednine i množine i mijenjaju se za rod. Pridjevi i zamjenice slažu se s imenicama u rodu, broju i padežu. Glagoli imaju šest vremena, tri raspoloženja i beskonačne oblike.

Kako naučiti škotski galski jezik na najispravniji način?

1. Počnite s izgovorom: prije nego počnete učiti Galski, pobrinite se da se upoznate s odgovarajućim izgovorom. Ovo će vam pomoći da shvatite kasnije časove i učinite govor i razumijevanje mnogo lakšim.
2. Naučite Osnovni vokabular: kada shvatite izgovor, pokušajte naučiti što više osnovnog vokabulara. Ovo će vam dati osnovu za kasnije lekcije i mnogo će vam olakšati razumijevanje i govor Galskog jezika.
3. Investirajte u knjige ili audio lekcije: važno je da investirate u neke knjige ili audio lekcije. Ovo će vam pomoći da naučite jezik na ispravan način i osigurat će da zadržite informacije.
4. Pronađite partnera za razgovor: ako je moguće, pronađite nekoga ko govori škotski galski i dogovorite neke razgovore. Ovo će vam pomoći da vježbate jezik i prevaziđete svaki strah od grešaka koje možda imate.
5. Slušajte Galski Radio: slušanje Galskog radija odličan je način da naučite više jezika i steknete osjećaj kako zvuči u razgovoru.
6. Gledajte galske televizijske emisije: pronalaženje galskih emisija i filmova također će vam pomoći da shvatite kako se jezik koristi u različitim kontekstima.
7. Čitajte galske novine i časopise: čitanje novina i časopisa napisanih na galskom također je odličan način da naučite više o jeziku i kulturi.
8. Koristite tehnologiju:takođe možete koristiti tehnologiju u svoju korist kada učite Galski. Dostupne su mnoge web stranice i aplikacije koje će vam pomoći da naučite jezik.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir