O Tadžikistanskom Jeziku

U kojim zemljama se govori tadžički jezik?

Tadžikistanski jezik se prvenstveno govori u Tadžikistanu, Afganistanu, Uzbekistanu i Kirgistanu. Govori ga i manje stanovništvo u Rusiji, Turskoj, Pakistanu, Iranu i drugim bivšim sovjetskim republikama.

Kakva je istorija tadžikistanskog jezika?

Tadžički je moderna verzija perzijskog jezika koji se govori u Iranu i Afganistanu. To je uglavnom kombinacija dijalekata iz perzijskog jezika i njegovog prethodnika, Srednjoperzijskog (poznatog i kao Pahlavi). Na njega su značajno uticali i drugi jezici, uključujući ruski, engleski, mandarinski, Hindi, Uzbekistanski, turkmenski i drugi. Savremeni Tadžikistanski jezik je prvi put uspostavljen tokom 8.veka nove ere, kada su istočnoiranska plemena, koja su došla u region nakon arapskog osvajanja Perzije, usvojila jezik i počela da ga koriste u svom svakodnevnom životu. U 9.veku, grad Buhara je postao glavni grad dinastije Samanida, koja je bila prva dinastija koja govori Perzijski u Centralnoj Aziji. Tokom ovog perioda, kultura i književnost su cvetale na ovim prostorima, a govorni jezik regiona polako je evoluirao u ono što danas znamo kao tadžički.
U 20.veku tadžički jezik je zvanično kodifikovan i uključen u nastavni plan i program Škola. Od tada je postao važan jezik u regionu Centralne Azije. Jezik se nastavio razvijati, a posljednjih godina u rječnik su dodane nove riječi. Danas je tadžički službeni jezik Tadžikistana i njime govori više od 7 miliona ljudi, kako unutar tako i izvan zemlje.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli tadžikistanskom jeziku?

1. Abdulmejid Dzhuraev-naučnik, autor i profesor tadžikistanskog jezika koji je doprinio njegovoj modernoj standardizaciji.
2. Mirzo Tursunzoda-poznati pjesnik, političar i pisac iz Tadžikistana koji je poznat po svojoj ulozi u popularizaciji tadžikistanskog jezika i književnosti.
3. Sadriddin Aini-istaknuti tadžički pisac čija su djela važan dio tadžikistanskog književnog naslijeđa.
4. Akhmadjon Mahmudov-pisac, lingvista i naučnik koji je pomogao u standardizaciji modernih tadžikistanskih konvencija pisanja.
5. Muhammadjon Sharipov-istaknuti pjesnik i esejista koji je svojim djelima pomogao u oblikovanju tadžikistanskog jezika.

Kakva je struktura tadžikistanskog jezika?

Tadžički jezik pripada iranskoj grani indoevropske jezičke porodice. Njegova osnovna struktura sastoji se od dva dijela: staroiranskog jezika, koji karakterizira trorodni imenički sistem, i srednjoazijskih jezika, koje karakterizira dvorodni imenički sistem. Osim toga, jezik uključuje elemente arapskog, perzijskog i drugih jezika, odražavajući njegovu kulturnu raznolikost. Tadžikistanski jezik ima analitičko-sintetičku strukturu, što znači da se više oslanja na red riječi i sintaktičke uređaje kao što su završeci padeža nego na flektivnu morfologiju. Red riječi je vrlo važan u tadžikistanskom; rečenice počinju subjektom, a završavaju predikatom.

Kako naučiti Tadžikistanski jezik na najispravniji način?

1. Počnite tako što ćete dobiti dobar udžbenik tadžikistanskog jezika ili online kurs. Pobrinite se da pokriva gramatiku, čitanje, pisanje, Govor i slušanje.
2. Slušajte tadžikistanske audio snimke i gledajte video zapise na tadžikistanskom. Fokusirajte se na izgovor i pokušajte ga imitirati.
3. Počnite čitati jednostavne tekstove na tadžikistanskom. Pokušajte pogoditi značenje nepoznatih riječi i potražite izgovor i definicije tih riječi.
4. Vježbajte govor tadžikistanskog jezika sa izvornim govornicima. To se može učiniti putem web stranica za razmjenu jezika kao što su Italki ili razmjena razgovora. Takođe se možete pridružiti tadžikistanskom jezičkom klubu ili kursu.
5. Vježbajte pisanje Tadžikistana koristeći online alate kao što su iTranslate ili Google Translate.
6. Konačno, postavite sebi redovne ciljeve kako biste održali visoku motivaciju i pratili svoj napredak.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir