O Tatarskom Jeziku

U kojim zemljama se govori tatarski jezik?

Tatarski jezik se prvenstveno govori u Rusiji, sa preko 6 miliona izvornih govornika. Govori se i u drugim zemljama kao što su Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgistan, Turska i Turkmenistan.

Kakva je istorija tatarskog jezika?

Tatarski jezik, poznat i kao Kazanski tatarski, turski je jezik Kipčačke grupe koji se govori uglavnom u Republici Tatarstan, regiji u Ruskoj Federaciji. Takođe se govori u drugim delovima Rusije, Uzbekistana i Kazahstana. Istorija tatarskog jezika datira iz 10.veka kada su Volški Bugari prihvatili Islam i postali savremeni Tatari. Tokom perioda Zlatne Horde (13.-15. vek), Tatari su bili pod mongolskom vlašću i tatarski jezik je počeo da bude pod velikim uticajem mongolskih i perzijskih jezika. Tokom vekova, jezik je pretrpeo velike promene zbog kontakta sa drugim dijalektima turskog, kao i sa arapskim i perzijskim pozajmnicama. Kao rezultat toga, postao je jedinstven jezik koji se razlikuje od svojih najbližih srodnika i pojavili su se različiti regionalni dijalekti. Prva knjiga napisana na tatarskom jeziku objavljena je 1584.godine pod naslovom “Divân-i Lügati’t-Türk”. Od 19.veka, tatarski jezik je u različitom stepenu priznat od strane Ruskog Carstva, a potom i Sovjetskog Saveza. Dobio je zvanični status u Tatarstanu tokom sovjetske ere, ali se suočio sa suzbijanjem tokom staljinističkog perioda. Godine 1989.tatarsko pismo je promijenjeno iz ćiriličnog u Latinizirano, a 1998. godine Republika Tatarstan proglasila je tatarski jezik službenim jezikom. Danas jezikom i dalje govori više od 8 miliona govornika u Rusiji, uglavnom među tatarskom zajednicom.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli tatarskom jeziku?

1. Gabdulla Tukay (1850-1913): tatarski pesnik i dramaturg koji je pisao na uzbekistanskom, ruskom i tatarskom jeziku i bio je instrumentalan u popularizaciji tatarskog jezika i književnosti.
2. Äläskärä Mirgäzizi (17.vijek): tatarski pisac koji je napisao značajnu gramatiku tatarskog jezika i zaslužan je za razvoj jedinstvenog stila poetskog pisanja.
3. Tegähirä Askänavi (1885-1951): tatarski naučnik i lingvista čije je istraživanje tatarskog jezika bilo ključno za njegov razvoj.
4. Mäxämmädiar Zarnäkäev (19.vijek): tatarski pisac i pjesnik koji je napisao prvi moderni tatarski rječnik i pomogao u standardizaciji tatarskog jezika.
5. Ildär Faizi (1926-2007): tatarski autor i novinar koji je napisao desetine priča i knjiga na tatarskom i značajno doprinio oživljavanju tatarskog književnog jezika.

Kakva je struktura tatarskog jezika?

Struktura tatarskog jezika je hijerarhijska, sa tipičnom aglutinativnom morfologijom. Ima četiri padeža (nominativ, genitiv, akuzativ i lokativ) i tri roda (muški, ženski i srednji). Glagoli konjugiraju po licu, broju i raspoloženju, a imenice opadaju po padežu, rodu i broju. Jezik ima složen sistem postpozicija i čestica koje mogu izraziti aspekte kao što su aspekt, smjer i modalitet.

Kako naučiti tatarski jezik na najispravniji način?

1. Pobrinite se da imate pristup kvalitetnom materijalu – postoji niz izvrsnih resursa za učenje tatarskog jezika dostupnih na mreži i u knjižarama, Pa se pobrinite da imate pristup najboljem mogućem materijalu.
2. Upoznajte se s abecedom-budući da je tatarski napisan ćiriličnim pismom, pobrinite se da se upoznate s jedinstvenom abecedom prije nego što zaronite u učenje jezika.
3. Naučite izgovor i naglasak – Tatar koristi komplikovan sistem promjena samoglasnika i naglašavanja na slogovima, pa vježbajte svoj izgovor i naučite prepoznati razliku između naglašenih i nenaglašenih samoglasnika.
4. Upoznajte se s osnovnim gramatičkim pravilima i strukturom – dobro razumijevanje osnovne gramatike i strukture rečenice ključno je kada je u pitanju savladavanje bilo kojeg jezika.
5. Slušajte, gledajte i čitajte – slušanje, gledanje i čitanje na tatarskom pomoći će vam da se naviknete na zvuk jezika, kao i da vježbate s rječnikom i frazama.
6. Vodite razgovore-redovni razgovori sa nekim ko govori tatarski najbolji su način da naučite bilo koji jezik. Pokušajte u početku govoriti polako i jasno i ne bojte se pogriješiti.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir