O Telugu Jeziku

U kojim zemljama se govori telugu jezik?

Telugu se uglavnom govori u Indiji, gdje je službeni jezik u državama Andhra Pradesh, Telangana i Yanam. Njime govore i značajne manjinske zajednice u susjednim državama Karnataka, Tamil Nadu, Maharaštra, Chhattisgarh i Odisha, a govori ga većina u državi Puducherry, koja je teritorija unije u Indiji.

Kakva je istorija telugu jezika?

Telugu jezik se prvi put pojavio u književnim djelima zasnovanim na sanskritu iz 10.stoljeća i od tada je evoluirao od starog Telugua, do srednjeg Telugua, a zatim do modernog telugu jezika. Najraniji poznati natpisi u Telugu datiraju iz 5.vijeka nove ere i pronađeni su u pećinama Asrama u okrugu Anantapur u Andhra Pradeshu. Jezik je korišten za pravnu i komercijalnu evidenciju u ovom periodu.
U srednjem vijeku, Telugu je bio pod velikim utjecajem i sanskrita i Prakrita, a pjesnici tog perioda pisali su o svojoj ljubavi prema jeziku. Primjeri ovih djela uključuju Nannayyin Mahabharatam, Palkuriki Somana Basava Puranam i Tikkannin Rukmangada Charitra.
Tokom 17. i 18. vijeka cvjetala je telugu književnost, a pisci kao što su Bhimi Reddi, Pingali Surana, Atukuri Molla, Chinnayasoori, Paravastu Chinnayya Soori i Kandukuri Veeresalingam Pantulu dali su važan doprinos jeziku i njegovoj književnosti. Godine 1875.Univerzitet u Madrasu počeo je predavati telugu književnost, što ga čini prvim indijskim univerzitetom koji je to učinio.
Danas je telugu jezik koji se najviše govori i jedan je od službenih jezika Indije. Široko se koristi u državi Andhra Pradesh, kao i u pograničnim regijama Karnataka, Tamil Nadu i Orissa, kao i u nekim dijelovima Maharaštre, Chhattisgarha i Jharkhanda.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli Telugu jeziku?

1. Vemana: Vemana je poznati telugu pjesnik, mistik i filozof. Najpoznatiji je po svojim jezgrovitim i pronicljivim pjesmama koje odražavaju učenje Advaite Vedante. Dao je značajan doprinos kulturi i književnosti Telugua.
2. Nannayya: Nannayya je sanskritski učenjak, gramatičar i autor koji je živio u 11.stoljeću. Smatra se ocem telugu književnosti jer se vjeruje da je napisao najranije primjere telugu književnosti.
3. Tikkana Somayaji: Tikkana Somayaji je bio telugu pjesnik i komentator iz 14.vijeka. Pripisuje mu se pisanje Mahabharata u telugu, koji je poznat kao ‘Tikkana Mahabharatamu’. Takođe je napisao komentare na Bhagavad gitu,Bhagavata Puranu i Upanišade.
4. Annamacharya: Annamacharya je inspirativni pesnik i svetac koji je živeo u 15.veku. Komponovao je preko 32000 pjesama u slavu Lorda Venkatesware u Tirupatiju, koje su kolektivno poznate kao ‘Sri Annamacharya Sankirtanas’. Ove pjesme se i danas pjevaju u hramovima širom Južne Indije.
5. C. P. Brown: Charles Philip Brown bio je britanski Indolog i filolog koji je intenzivno radio na Telugu jeziku. Sastavio je prvi telugu-Engleski rječnik i preveo nekoliko klasičnih djela sa sanskrita na telugu. Njegov neprocjenjiv doprinos Telugu jeziku i književnosti pamti se i danas.

Kakva je struktura telugu jezika?

Telugu je aglutinativni jezik, što znači da se riječi formiraju dodavanjem sufiksa u osnovni ili korijenski oblik. Na primjer, riječ za” psa “je” kukka”, a riječ za” pse “je” kukkala.”Što se tiče strukture, telugu ima red riječi VSO (glagol-subjekt-objekt) i koristi rodnu i padežnu razliku. Ima tri primarna slučaja: direktni, kosi i lokativni. Pored toga, ima četiri glagolske konjugacije i složen sistem časti.

Kako naučiti telugu jezik na najispravniji način?

1. Pohađajte telugu kurs jezika: postoji veliki broj online i ličnih kurseva koji će vam pomoći da naučite telugu. Upišite se u jedan da biste dobili sveobuhvatan uvod u jezik, koji će vas pripremiti za uspjeh.
2. Istražite konverzacijski telugu: da biste tečno govorili Telugu, važno je razumjeti kako jezik funkcioniše u konverzacijskom kontekstu. Počnite tako što ćete slušati izvorne govornike Telugua i vježbajte ponavljanje fraza za njima.
3. Koristite resurse za vežbanje gramatike: kada imate osnovni nivo konverzacionog telugua, počnite da istražujete zamršenije aspekte jezika, kao što su glagolska vremena i struktura rečenice. Čitanje knjiga, novina i članaka u Telugu odličan je način da vježbate svoje gramatičke vještine.
4. Iskoristite online resurse: mnoge web stranice nude aktivnosti učenja i informacije o Telugu jeziku i kulturi. Pogledajte telugu jezičke forume kako biste upoznali druge učenike, pronašli partnere za učenje i postavili pitanja.
5. Uronite u kulturu: najbolji način za učenje bilo kojeg jezika je uroniti u kulturu. Slušajte telugu muziku, gledajte filmove, prisustvujte događajima i festivalima i sprijateljite se sa Telugu zvučnicima kako biste tečno govorili jezik.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir