O Urdu Jeziku

U kojim zemljama se govori Urdu jezik?

Urdu je službeni jezik u Pakistanu i Indiji i široko se govori u raznim dijelovima svijeta, uključujući Bangladeš, Nepal, Južnu Afriku, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australiju, Kanadu, Katar i Bahrein.

Kakva je istorija Urdu jezika?

Urdu je nacionalni jezik Pakistana i jedan od 23 službena jezika Indije, kao i široko se govori u dijelovima Afganistana i Bangladeša. Vjeruje se da potječe od Indoarijske jezičke grupe, a obično se piše Perso-arapskim pismom sa značajnim utjecajem iz Perzijskog, arapskog i turskog jezika. Tačno porijeklo jezika je neizvjesno, ali vjeruje se da je nastao u regiji Delhi tokom 13.stoljeća nove ere i da je bio pod velikim utjecajem kulturne i političke atmosfere Indijskog potkontinenta. Tokom Mogulskog carstva, Urdu se dalje razvijao, proširujući svoj utjecaj širom Sjeverne Indije, i apsorbirao riječi i fraze iz mnogih jezika kojima su govorili podanici carstva. Do 19. vijeka nove ere, Urdu je postao glavni književni jezik, korišten za poeziju i druge oblike pisanja. Nakon podjele Indije 1947.godine, Urdu je postao službeni jezik Pakistana, gdje se i danas aktivno koristi.

Ko je 5 najboljih ljudi koji su najviše doprinijeli Urdu jeziku?

1. Allama Iqbal
2. Mirza Ghalib
3. Sir Syed Ahmed Khan
4. Muhammad Hussain Azad
5. Faiz Ahmed Faiz

Kakva je struktura Urdu jezika?

Struktura Urdu jezika temelji se na redoslijedu riječi subjekt–objekt–glagol. Ima bogat vokabular sa mnogo pozajmica iz Perzijskog, arapskog i Čagatajskog, uključujući i druge jezike poput Hindskog. Jezik ima jaku vezu s Hindustanima i s njim dijeli određene jezičke karakteristike, poput svog karakterističnog samoglasničkog sistema, koji se sastoji od dvije morfeme za svaki samoglasnik. Imenice i pridjevi se mijenjaju za broj, rod, padež i određenost, dok se glagoli mijenjaju za lice i broj. Postoje razne druge zamršenosti u gramatici, što Urdu čini zanimljivim jezikom za učenje i savladavanje.

Kako naučiti Urdu jezik na najispravniji način?

1. Pronađite uglednog učitelja ili kurs Urdu: potražite iskusnog učitelja ili kurs koji priznaje ugledna organizacija poput američkog Vijeća nastavnika stranih jezika (ACTFL).
2. Čitajte urdu literaturu: čitanje klasične i savremene Urdu književnosti bitan je dio učenja jezika i može vam pomoći da izgradite svoj rječnik i razumijevanje jezika.
3. Slušajte izvorne govornike Urdu: vježbanje slušanja Urdu-a odličan je način da se naviknete na jezik i njegov izgovor. Potražite podcaste, YouTube video zapise i audio snimke sa izvornim govornicima Urdu.
4. Vježbajte govor: najbolji način za učenje jezika je vježbanje govora s drugim ljudima. Ako nemate pristup izvornim govornicima Urdu, možete koristiti online forume za razmjenu jezika da pronađete partnere za razgovor.
5. Koristite aplikacije i web stranice: aplikacije i web stranice kao što su Duolingo, Drops i Memrise su odlični alati za učenje novih jezika. Sadrže mnoštvo kvizova, vježbi i igara koje vam mogu pomoći da savladate jezik.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir