O Uzbekistanskom (Ćiriličnom) Jeziku

U kojim zemljama se govori Uzbekistanski (ćirilični) jezik?

Uzbečki (ćirilični) govori se prvenstveno u Uzbekistanu i Tadžikistanu, a govornike manjina govori u Afganistanu, Kirgistanu i Kazahstanu.

Kakva je istorija uzbekistanskog (ćiriličnog) jezika?

Uzbečki (ćirilični) je turski jezik koji se govori uglavnom u Uzbekistanu i širom Centralne Azije. To je službeni jezik Uzbekistana, a govore ga i mnoge druge etničke manjine u regionu. Jezik vuče korijene iz 8. stoljeća s turskim jezikom kojim su govorili Karluci i Usuni i druge plemenske grupe. Tokom 9. vijeka, Sogdijski jezik je postao poznat u regionu prije nego što je nekoliko stoljeća kasnije u velikoj mjeri zamijenjen turskim jezikom.
U 14.veku, termin Uzbegistan se prvi put koristio za označavanje tadašnje grupe nomadskih turskih plemena. Izrazi ‘uzbečki’ i ‘Uzbeg’ tada su korišteni za identifikaciju ovih plemena i jezika kojim oni govore. Ovaj jezik se razvijao vekovima i na kraju se pojavio kao savremeni Uzbekistanski jezik koji danas poznajemo.
Od 16.do 19. vijeka, perzijski je bio dominantan književni jezik u regiji. Početkom 20.vijeka, latinica je uvedena uz Perso-arapsko pismo, doprinoseći razvoju modernog uzbekistanskog jezika. Kada je Sovjetski Savez preuzeo kontrolu nad Centralnom Azijom, ćirilica je zamijenila latinicu kao službeno pismo i ostala je primarno pismo za uzbečki danas.

Ko su top 5 ljudi koji su najviše doprinijeli uzbekistanskom (ćiriličnom) jeziku?

1. Narimon Umarov-pisac, učenjak i Sovjetski lingvista
2. Muhammad Salih-Uzbekistanski pisac i pjesnik
3. Abdulla Kurbonov-dramaturg i pozorišni reditelj
4. Abdulla Aripov-pjesnik i prozni pisac
5. Mirzakhid Rakhimov – pisac i politička ličnost

Kakva je struktura uzbekistanskog (ćiriličnog) jezika?

Uzbekistanski jezik je napisan prvenstveno ćirilicom i pripada porodici turskih jezika. To je direktni potomak Chagataija, srednjovjekovnog turskog jezika koji se koristio širom Centralne Azije i Bliskog Istoka. Jezik ima osam samoglasnika i 29 suglasnika, kao i razne diftonge. To je aglutinativni jezik, gdje pojedinačne riječi mogu sadržavati mnogo afiksa koji značajno mijenjaju značenje. Red riječi je obično subjekt-objekat-glagol, a rečenice su označene česticama. Postoji i sistem počasti koji se koristi kada se razgovara sa ljudima višeg statusa.

Kako naučiti Uzbekistanski (ćirilični) jezik na najispravniji način?

1. Počnite s osnovama. Naučite abecedu, jer je to neophodno za svako učenje jezika. Čitajte knjige i gledajte filmove na uzbekistanskoj ćirilici kako biste lakše zapamtili sve likove.
2. Naučite gramatiku. Pohađajte online kurs ili potražite različita gramatička pravila i naučite najčešća i najvažnija.
3. Poradite na svojim vještinama izgovora i slušanja. Slušajte podcaste i druge audio klipove da biste vježbali razumijevanje govorne uzbekistanske ćirilice. Ponovite svaku riječ naglas da biste bolje razumjeli kako ih izgovoriti.
4. Vježbajte sa izvornim govornicima. Pokušajte pronaći uzbekistanskog prijatelja koji govori ćirilicu ili vježbajte u aplikacijama za učenje jezika kao što su HelloTalk i Italki, koje vam omogućavaju da razgovarate sa izvornim govornicima.
5. Svakako nastavite učiti nove riječi i fraze svaki dan. Vodite bilježnicu ili koristite aplikacije za učenje jezika kao što su Duolingo i Memrise za zabavu, interaktivno učenje vokabulara.
6. Koriste druge resurse. Koristite knjige i web stranice koje će vam pomoći da bolje razumijete Uzbekistanski ćirilični jezik i kulturu, poput BBC uzbečkog i uzbekistanskog jezičkog portala.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir